Odpowiedzialność Producenta

• Autor wątku Autor wątku Kubaniew
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kubaniew

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Szanowni Państwo

Mam pytanie odnośnie odpowiedzialności producenta lub sprzedającego.

Kilka miesięcy temu (listopad) kupiliśmy rzeczy w jednym z dużych sklepów budowlanych na nowo odebrane mieszkanie. Między innymi znajdował się tam odpływ liniowy z materiału nierdzewnego(sprzedający na swojej stronie w opisie produktu ma informacje o tym że produkt wykonany jest z materiału nierdzewnego).

Dziś czyli 12.02 odkryłem że odpływ liniowy zamontowany w listopadzie zaczyna rdzewieć, a łazienka jest już w całości wykończona i użytkowana od 3 miesięcy. Po konsultacji z działem reklamacji sklepu w którym zakupiłem produkt, otrzymałem informacje że proszą o wysłanie zdjęć i opisu szkody i czego żądamy w ramach gwarancji i oni to prześlą do producenta i informują mnie że producent może ponieść koszta tylko i wyłącznie do wartości produktu. Jednak moim zdaniem koszt wymiany tego elementu (skucie dochodzących płytek, demontaż kabiny, zakup nowych płytek, ponowne położenie płytek i odpływu liniowego) będzie znacznie wyższy niż cena wadliwego produktu. A dodam że pod nami znajduje się lokal uslugowy i jeśli za kilka lat dojdzie do jakichś nieszczelności i woda z odpływu gdzieś będzie penetrować strop i dojdzie do sufitu lokalu to zostaniemy pociągnięci do odpowiedzialności z tego tytułu.

Jeszcze nie napisałem reklamacja i możliwe że jakimś cudem moje żądania zostaną zaakceptowane i wszystko obędzie się bez większych problemów. Jednak chciałbym się Państwa zapytać i prosić o poradę czy jeśli się to nie uda czy jestem w jakikolwiek sposób pociągnąć do odpowiedzialności finansowej producenta/sprzedającego w związku z kosztem wymiany wadliwego elementu

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc :)

Po konsultacji z działem reklamacji sklepu w którym zakupiłem produkt, otrzymałem informacje że proszą o wysłanie zdjęć i opisu szkody i czego żądamy w ramach gwarancji
A dokument gwarancyjny w ogóle widziałeś na oczy z tego odpływu?

Jeszcze nie napisałem reklamacja i możliwe że jakimś cudem moje żądania zostaną zaakceptowane i wszystko obędzie się bez większych problemów.
To rozważ rękojmię (556+561 kc) z żądaniem wymiany. Nie mogą narzucić Ci podstawy reklamacji chyba, że rękojmia byłaby skutecznie wyłączona, ale jeśli jesteś konsumentem (22[1] kc) to wyłączenie jest niemożliwe.

Powrót