Odpowiedzialność sieci komórkowej za sprzedawany sprzęt

• Autor wątku Autor wątku Zeratius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zeratius

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

po prawie roku wysyłania zgłoszeń i reklamacji do sieci T-mobile w związku z częstym rozłączaniem internetu (domowy internet mobilny z anteną zewnętrzną) udało się wykryć przyczynę problemu. Problem dotyczy sprzętu (router + antena) gdyż po przełożeniu karty do mojego prywatnego routera (bez anteny) połączenie z internetem jest prawidłowe. Konsultant polecił mi oddanie sprzętu z tytułu rękojmi co też zrobiłem. Niestety serwis oddał ten sam zestaw z notatką, iż działa on prawidłowo. Oczywiście router z anteną dostałem od sieci T-mobile, ale oni twierdzą, żę odpowiadają tylko za usługę, a nie sprzęt. Co mogę w tym wypadku zrobić? Naprawdę nie ponoszą żadnej odpowiedzialności? Proszę o porady.

Ostatnia edycja:
Zobacz w umowie czy:
- kupiłeś ten router czy tylko został wydzierżawiony do celów korzystania z usługi;
- za co odpowiada operator w ramach umowy, bo bez znajomości treści nie zgadniemy;

1) "T-Mobile zachowuje prawo własności Urządzenia do momentu zapłaty wszystkich należności za usługi telekomunikacyjne za czas określony Umowy o ŚUT. Dopiero z chwilą dokonania ostatniej takiej płatności (uznanie konta T-Mobile) prawo własności Urządzenia przejdzie na Ciebie."

2) "T-Mobile realizuje posprzedażną obsługę m.in. w zakresie: (a) udzielania Tobie informacji dotyczących Umowy Sprzedaży, (b)
przyjmowania reklamacji, (c) elementarnej obsługi Urządzenia, a także zasad postępowania w przypadku jego awarii."

Czyli jak rozumiem mogę jedynie złożyć odwołanie od reklamacji w serwisie i w przypadku negatywnego rozpatrzenia moje opcje się kończą?

Możesz:
- Skorzystać z pomocy Rzecznika Praw Konsumenta;
- Złożyć ponowną reklamację z opinią rzeczoznawcy o wadzie;
- Dochodzić swoich praw przed sądem.

Z tym, że nadal nie wiem do czego zobowiązał się operator. Oni często w umowach mają zapis, że sprzedaż urządzenia to jedno, a do wykonania umowy na usługę nie ma ona wpływu, dlatego pytanie 2 pozostaje otwarte.

Powrót