"Odpowiedzialność solidarna" prosze o pomoc..

• Autor wątku Autor wątku grzesiek665
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grzesiek665

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Z góry dziekuje za jaka kolwiek informacje i pomoc w mojej sprawie...
Chcialem sie dowiedziec mianowice iz zostałem obciażony przez agencje upezpieczeniawą "odpowiedzialnością solidarną" kwatą pienieżną wraz z dwoma pozostałymi osobami... moje pytanie wiże sie z tym iż ja zapłacilem swoja część i wywiązalem sie z odpowiedzialności jaką na mnie nałożono w przeciwieństwie do pozostałych osob.. Mimo uiszczonej przeze mnie wpłaty dostalem informacje ze jezeli pozostala cześć nie zostanie odnotowana bedzie to skierowane i tak na drogę sądową...Co mam zrobić w takiej sytuacji skoro ja sie wywiązałem z odpowiedzialności jaka na mnie spoczywała a pozostali nie... czy mimo to moge zostać pociagniety na droge sądowa skoro zapłacilem swoją część... prosze o pomoc to bardzo ważne dla mnie.. : ? ? [/b]

Hm.
Jak kojarzę dobrze z ekonomiką, to odpowiedzialność solidarna, nie ma nic wspólnego z solidarnym oddawaniem długów. :roll:
Sęk w tym, że "w takiej sytuacji skoro ja sie wywiązałem z odpowiedzialności jaka na mnie spoczywała a pozostali nie..." - jeżeli zwrócono się do Ciebie, to Ty ponosisz odpowiedzialność za całość(lub nie, ale raczej tak, skoro piszesz "Mimo uiszczonej przeze mnie wpłaty dostałem informacje ze jeżeli pozostała cześć nie zostanie odnotowana będzie to skierowane i tak na drogę sądową...". )

Inni solidarnie mogą się cieszyć, że to nie na nich trafiło. ;)

Ale mam nadzieję, że odpowie tu jeszcze ktoś bardziej obeznany w tym, bo mogę się mylić. ; )

Ewentualnie może Pan później wystąpić z regresem wobec tych innych osób.
Czy temat ma związek z wykroczeniami?

z wykroczeniami nie ma nic wspólnego pomylilem działy ale dziekuje za pomoc i pozdrawiam napisalem odwołanie do regresu ze pozostała ćzęść powinni oni spłacić....

No ale niestety nie ma pan racji. Jest pan odpowiedzialny za całość zobowiązania. I wierzyciel może od pana dochodzić zapłąty całości. Dopiero pan po zapłaceniu tego może domagać się od pozostałych zobowiązanych do zwrotu panu odpowiedniej części.
Na tym właśnie polega zobowiązanie solidarne.

Powrót