odpowiedzialność w trybie 299 KSH - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku -omega-
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

-omega-

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Czy może mi ktoś udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie :

Po jakim czasie przedawnia sie odpowiedzialność członków zarządu spółki z o.o. za zobowiązania spółki określona na podstawie art. 299 Kodeksu Spółek Handlowych ?

Byłem członkiem zarządu spółki. Zobowiązanie powstało w 2001 roku, w 2003 roku wierzyciel spółki otrzymał sądowy nakaz zapłaty.
W 2003 roku przestałem pełnić funkcję członka zarządu, a w lutym 2010 wierzyciel wystąpił do mnie z żądaniem spłaty zobowiązania na podstawie art 299 KSH.
Czy mam obowiązek spłaty tego zadłużenia ?

Dziękuję

Trzy lata od daty gdy wierzyciel powziął wiadomość, że spółka jest niewypłacalna. Czyli np. trzy lata od otrzymania od komornika postanowienia o bezskuteczności egzekucji.

Na jakiej podstawie wierzyciel wniósł powództwo?

Dziękuję. Natknąłem się jeszcze na informacje mówiące o 10letnim okresie przedawnienia, stąd moje pytanie.

Wierzyciel nie wniósł jeszcze sprawy przeciwko mnie, ale pismem domaga sie zapłaty zadłużenia spółki na podstawie art. 299 KSH,
przeciwko spółce zaś - za nieuregulowane płatności wynikające z f-ry VAT.

tego nie wiem, nie wiem czy wierzyciel posiada dokument stwierdzający bezskuteczność prowadzonej egzekucji przeciwko spółce (o tym mi nie napisał), zakładam, że posiada i na podstawie pewnych faktów mogę przypuszczać, że minęło już 3 lata od jego wystawienia.

No to proszę czekać na pozew, dobrowolna spłata w takiej sytuacji była by powiedzmy, lekomyślną nadgorliwością ;)

Powrót