odpowiedzialność wspólnika spółki cywilnej

• Autor wątku Autor wątku pablo78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablo78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
mam taki problem. od trzech miesięcy jestem wspolnikiem sp. cywilnej. mój wspólnik przez podpisaniem ze mną umowy spółki podpisał umowę na wyłączność z dostawcą towaru i zobowiązał się do zamówienia określonej ilości tego towaru. chciałem zapytać czy wypowiadajac swój udział w spółce jestem zobowiązany do pokrycia kosztów towaru+transportu, który zamówił mój wspólnik. czy ja odpowiadam za zobowiązania zaciągniete przez niego przez podpisanem umowy spółki cywilnej.prosze o informację.

Odpowiedzialność nowego wspólnika za zobowiązania z okresu, gdy nie był jeszcze wspólnikiem, opiera się na zasadzie solidarności z pozostałymi wspólnikami. Z tym jednak wyjątkiem , że :
"odpowiedzialność solidarna odnosi się do zobowiązań powstałych w czasie gdy wspólnicy pozostawali w spółce z wyłączeniem zobowiązań powstałych przed przystąpieniem wspólnika do spółki lub po jego wystąpieniu ze spółki." Tak ( SN 24.7.1967r II CR 187/67, OSNCP 1968 , Nr 2 poz.89. )

stare orzeczenie, ale przynajmniej ja nie znam aktualniejszego zmieniającego tą linie orzeczniczą:)
--
dementii

Powrót