Odpowiedzialność za dług za czynsz w spółdzielni nieszkaniowej

• Autor wątku Autor wątku dez71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dez71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich!
Widziałem, że jest podobny temat, ale chyba nie ma mojego przypadku (nie znalazłem). Jestem właścicielem mieszkania spółdzielczego (spółdzielcze prawo własności), w którym nie mieszkam od ponad 16 lat. Mieszka tam moja mama, która narobiła długu w czynszu w ostatnim roku. Czytałem na forum, że ze dług w czynszu odpowiadają solidarnie osoby w nim zamieszkujące. Czy jednak również ja jako właściciel odpowiadam za ten dług?
Proszę o poradę.

Jeśli udowodnisz ze w nim nie mieszkasz to spółdzielnia powinna odstąpić.
Dostałeś jakieś wezwanie???
Wiem ze temat troszkę stary ale miałam taką sytuacje.

Tak, dostałem wezwanie, ale wysłane listem zwykłym na stary adres. Mama mi je przyniosła. Kiedyś tam mieszkałem i spółdzielnia na mnie jako na właściciela od tego czasu wystawia rachunki, choć ja ich nie dostaję, gdyż przychodzą na adres mieszkania a nie na mój aktualny.

Jestes tam zameldowany na stałe???
Masz udokumentowany jakies zameldowanie czasowe w chwili wystąpienia zadłużenia???

Zgłaszałeś w spółdzielni że nie mieszkasz w tym mieszkaniu??? tzw. zdjąjeś się z aneksu???

Powiem tak ze ja otrzymałam nakaz do zaplaty solidarnej wystawiony przez sąd mimo ze zgłaszałam w spoldzielni fakt taki iz nie mieszkam z rodzicami od samego momentu gdy tylko sie wyprowadilam i nie mieszkalam tam przeszlo 7 lat. Mało tego w roku poprzedzającym ten w ktorym powstalo zadluzenie zmieniłam adres meldunku stalego. (nakaz do zaplaty wystawiony przez sad przyszedl na adres rodzicow) i pracownik spoldzielni mimo to potwierdzil moj staly meldunek w domu rodzicow mimo iz mial mozliwosc sprawdzenia tego faktu.
Mialam przez ten okres 7 lat czasowe meldunki i w zwiazku z tym wzielam wszystkie dokumenty i pojechalam do tej spoldzielni 300km od swojego miejsca zamieszkania... Spoldzielnia mnie olala wiec wnioslam sprzeciw od nakazu zaplaty. i znow musialam jechac do sadu 300km by odebrac pismo od pelnomocnika spoldzielni ze zrzeka sie roszczen, bo nie zdazyli mi tego wyslac do domu.... Mialam ochote wytoczyc cywilna sprawe za pomowienia i poswiadczenie nieprawdy przez pracownikow spoldzielni jak i zwrot kosztow itp... ale dalam sobie spokoj.

Solidarna odpowiedzialnosc - jesli mama nie zaplaci zaplacisz Ty. A skoro mama nie ma jak to lepiej jej pomoc nim dolicza odsetki, ale jesli nadal tam jestes zameldowany i jestes wlascicielem w pierwsej kolejnosci Ty odpowiesz...
Nie znam szczegółow, piszę co wiem.

Nie jestem zameldowany w moim mieszkaniu od 16 lat. Do spółdzielni nic nie zgłaszałem.

Najlepiej udaj sie do spoldzielni i wyjasnij sprawe.... Radziłabym jednak uregulowac dlug Mamy.

tusinka napisał:
Jeśli udowodnisz ze w nim nie mieszkasz to spółdzielnia powinna odstąpić.
Nie można nazwać tego inaczej jak piramidalną bzdurą.:(

tusinka napisał:
I co to za słownictwo ? Proszę pisać poprawnie.
tusinka
Kobieta.gif

Poważne ostrzeżenie za zaśmiecanie forum.
Być może intencję Pani miała dobre - ale wykonanie beznadziejne.

dez71 :
Przysługuje Panu spółdzielcze własnościowe prawo do tego lokalu - co oznacza, iż odpowiada Pan za te zobowiązania wobec SM. Poniżej podaję stosowny przepis :
Przepis prawny:
art. 4
1. Członkowie spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze prawa do lokali, są obowiązani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na ich lokale, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat zgodnie z postanowieniami statutu.

11. Osoby niebędące członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, są obowiązane uczestniczyć w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na ich lokale, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat na takich samych zasadach, jak członkowie spółdzielni, z zastrzeżeniem art. 5.

2. Członkowie spółdzielni będący właścicielami lokali są obowiązani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i utrzymaniem ich lokali, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości wspólnych, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni przez uiszczanie opłat zgodnie z postanowieniami statutu.

3. Członkowie spółdzielni, którzy oczekują na ustanowienie na ich rzecz spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu mieszkalnego albo prawa odrębnej własności lokalu, są obowiązani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów budowy lokali przez wnoszenie wkładów mieszkaniowych lub budowlanych. Od chwili postawienia im lokali do dyspozycji uiszczają oni opłaty określone w ust. 1 albo 2.

4. Właściciele lokali niebędący członkami spółdzielni są obowiązani uczestniczyć w pokrywaniu kosztów związanych z eksploatacją i utrzymaniem ich lokali, eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości wspólnych. Są oni również obowiązani uczestniczyć w wydatkach związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości stanowiących mienie spółdzielni, które są przeznaczone do wspólnego korzystania przez osoby zamieszkujące w określonych budynkach lub osiedlu. Obowiązki te wykonują przez uiszczanie opłat na takich samych zasadach, jak członkowie spółdzielni, z zastrzeżeniem art. 5.

41. Zarząd spółdzielni prowadzi odrębnie dla każdej nieruchomości:

1) ewidencję i rozliczenie przychodów i kosztów, o których mowa w ust. 1-2 i 4,

2) ewidencję wpływów i wydatków funduszu remontowego zgodnie z art. 6 ust. 3; ewidencja wpływów i wydatków funduszu remontowego na poszczególne nieruchomości powinna uwzględniać wszystkie wpływy i wydatki funduszu remontowego tych nieruchomości.

5. Członkowie spółdzielni uczestniczą w kosztach związanych z działalnością społeczną, oświatową i kulturalną prowadzoną przez spółdzielnię, jeżeli uchwała walnego zgromadzenia tak stanowi. Właściciele lokali niebędący członkami oraz osoby niebędące członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, mogą odpłatnie korzystać z takiej działalności na podstawie umów zawieranych ze spółdzielnią.

6. Za opłaty, o których mowa w ust. 1-2 i 4, odpowiadają solidarnie z członkami spółdzielni, właścicielami lokali niebędącymi członkami spółdzielni lub osobami niebędącymi członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, osoby pełnoletnie stale z nimi zamieszkujące w lokalu, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na ich utrzymaniu, a także osoby faktycznie korzystające z lokalu.

61. Odpowiedzialność osób, o których mowa w ust. 6, ogranicza się do wysokości opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania lub faktycznego korzystania z lokalu.

62. Opłaty, o których mowa w ust. 1-2 i 4, wnosi się co miesiąc z góry do 10 dnia miesiąca. Statut spółdzielni może określić inny termin wnoszenia opłat, nie wcześniejszy jednak niż ustawowy.

63. Opłaty, o których mowa w ust. 1-2 i 4, przeznacza się wyłącznie na cele określone w tych przepisach.

64. Spółdzielnia jest obowiązana, na żądanie członka spółdzielni, właściciela lokalu niebędącego członkiem spółdzielni lub osoby niebędącej członkiem spółdzielni, której przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, przedstawić kalkulację wysokości opłat.

7. O zmianie wysokości opłat spółdzielnia jest obowiązana zawiadomić osoby, o których mowa w ust. 1-2 i 4, co najmniej na 3 miesiące naprzód na koniec miesiąca kalendarzowego. Zmiana wysokości opłat wymaga uzasadnienia na piśmie.

71. W przypadku zmiany wysokości opłat na pokrycie kosztów niezależnych od spółdzielni, w szczególności energii, gazu, wody oraz odbioru ścieków, odpadów i nieczystości ciekłych, spółdzielnia jest obowiązana zawiadomić osoby, o których mowa w ust. 1-2 i 4, co najmniej na 14 dni przed upływem terminu do wnoszenia opłat, ale nie później niż ostatniego dnia miesiąca poprzedzającego ten termin. Przepis ust. 7 zdanie drugie stosuje się.

8. Członkowie spółdzielni, osoby niebędące członkami spółdzielni, którym przysługują spółdzielcze własnościowe prawa do lokali, oraz właściciele niebędący członkami spółdzielni mogą kwestionować zasadność zmiany wysokości opłat bezpośrednio na drodze sądowej. (przepis uznany za niezgodny z Konstytucją na mocy orzeczenia TK z dnia 15 lipca 2009 r., w zakresie, w jakim dotyczy opłat niezależnych od spółdzielni mieszkaniowej). Ciężar udowodnienia zasadności zmiany wysokości opłat spoczywa na spółdzielni.

Witam

To mój pierwszy post na tym forum . Mój problem jest podobny nie mieszkam w Polsce od 2004r posiadam wraz z ex zona spółdzielcze własnościowe mieszkanie które ona wraz z jej konkubentem zadłużyli, łudziłem się ze w mojej obronie mógł by mieć zastosowanie art.688 i art. 6 K.C. ale to chyba niema zastosowania w moim przypadku ze względu na to ze jestem współwłaścicielem spółdzielczego własnościowego i odpowiadam jako właściciel, czy tak to mam rozumieć ? i ze fakt faktycznego niezamieszkiwania nic tutaj nie zmienia ? dodam jeszcze ze o całej sprawie dowiedziałem się parę dni temu dzwoniąc do administracji, była zona zmieniła status głównego najemcy administracja nie chciała mnie informować o długu .

Powrót