Odpowiedzialność za dziecko na zajęciach! Ważne!

• Autor wątku Autor wątku Maoesa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maoesa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć
Chciałabym zapytać jaka jest moja odpowiedzialność za dziecko podczas zajęć pozaszkolnych, nie organizowanych przez szkołę, ale w sali w szkole wynajętej? Czy jeżeli dziecku się coś stanie (choćby uderzy głowa w kant ławki) co mi grozi? Odpowiedzialność ponoszę ja czy mój pracodawca? Dziecko podlega ubezpieczeniu szkolnemu czy zajęcia powinny być dodatkowo ubezpieczone?

Odpowiedzialność za nieletnich podopiecznych ponosi opiekun.

Tylko tak na prwadę to co mu "grozi"?

Jeżeli sprawował opiekę należycie, a mimo tego doszło do nieszczęśliwego wypadku...nic.
W przypadku gdy nadzoru odpowiedniego nie było od kar finansowych do wiezienia włącznie.
Niestety jakie ogólne pytanie, taka ogólna odpowiedź ;-)

Nie za bardzo szczerzę mówiąc wiem jak to pytanie postawić bardziej konkretnie ;) A co z ubezpieczeniem dziecka? Czy jeżeli zajęcia są na terenie szkoły, ale nie organizowane przez szkołę tylko firmę zewnętrzną w wynajętej sali, to czy dziecko podlega ubezpieczeniu szkolnemu, czy firma powinna dodatkowo ubezpieczyć grupę i co jeśli tego nie zrobi?

Najlepiej jak prowadzący zajęcia będzie ubezpieczony od Odpowiedzialności Cywilnej.

Powinien to ubezpieczenie wykupić sam pracownik czy pracodawca?

Kto wpłaci pieniądze to sprawa drugorzędna, ubezpieczeniem jest objęty prowadzący zajęcia i to on powinien dopełnić tego obowiązku, dla własnego bezpieczeństwa. Opiekun może przecież pracować u różnych pracodawców a ubezpieczenie obejmuje tylko jego osobę.
Najlepiej zadzwonić do pierwszego lepszego agenta ubezpieczeniowego i dowiedzieć się dokładnie. Z tego co wiem, aby uzyskać ubezpieczenie OC tego rodzaju należy mieć odpowiednie uprawnienia i kwalifikacje. Pedagogiczne, instruktorskie, trenerskie itp.

Powrót