Odpowiedzialnosc za uszkodzenie maszyny

• Autor wątku Autor wątku kajoQLIMAX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kajoQLIMAX

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam ,

Aktualnie jest na wypowiedzeniu z powodu redukcji etatów. Kilka dni po jego otrzymaniu otzymale zakaz korzystania z telefonu,stosuje się do niego . Jednak poprosiłem o zakaz na piśmie po rozmowie przez telefon z pip. W tym samym dniu pracodawca poinformował mnie że będzie dochodził roszczeń za uszkodzenie maszyny po jej składaniu,przy którym uczestniczyłem ją oraz kilka innych osób; ostatnie kilka dni przy jej składaniu byłem sam. Po awarii maszyny która miała miejsce kilka miesięcy temu ,szukano winnego . Szef powiedzial wtedy że pracownicy twierdzą że tylko ja ją składałem na końcowym etapie ( nie do pełnego zmontowania,zostało kilka części o których poinformowałem pracownika który bywał tam na pierwszej zmianie,mam screen z aplikacji kiedy było to wysłany do niego ). Tak nie poskładana do końca stała kilka miesięcy ,która na musiał później złożyć bo podczas któregoś dnia produkcji doszło do jej awarii.Czy jest się czego obawiać ? Po kilku miesiącach ,akurat kiedy upomniałem się o pisemny zakaz telefonu ,on się upomina o odszkodowanie ? Nie widać tu próby zemsty lub zastraszania ?

kajoQLIMAX napisał:
Czy jest się czego obawiać ?
Przede wszystkim pracodawca musi udowodnić twoją winę , bez tego ani rusz. - czyt. art. kp 114 - 124
jeżeli będzie chciał ci potrącić kasę za awarie , albo za jakieś części musi mieć twoją zgodę na piśmie , jak zrobi to pomimo braku zgody pozostaje PIP

Powrót