Odpowiedzialność za wykorzystywanie programu łamiące regulamin firm 3-cich

• Autor wątku Autor wątku ShutDown
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ShutDown

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, przekopałem forum ale odpowiedzi nie znalazłem, jeżeli coś przeoczyłem to proszę na nakierowanie mnie na odpowiedni wątek.

Mam pytanie dotyczące przez kogo jest ponoszona odpowiedzialności za wykorzystanie programu komputerowego wbrew regulaminowi firm trzecich.

Przykład:

Jestem autorem programu, który automatycznie loguje się na portal ABC i pisze posty w imieniu użytkownika. Regulamin portalu zabrania takich praktyk, co więcej zabrania korzystania z niego w inny sposób, niż przez przeglądarkę.

Czy mogę legalnie taki program sprzedawać i czy ewentualna odpowiedzialność z jego używania spadnie na osobę która będzie z niego korzystać, a nie na autora bądź sprzedawcę programu?

Jeżeli jako autor/sprzedawca ponoszę za to odpowiedzialność to czy może umieszczenie punktu w licencji typu:

- nie ponoszę odpowiedzialności za używanie programu niezgodnie z Polskim prawem oraz za używanie go wbrew licencji portalu ABC

chroni mnie od ewentualnej odpowiedzialności?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

ShutDown napisał:
Odpowiedzialność za wykorzystywanie programu łamiące regulamin firm 3-cich
To będzie wyłącznie złamanie regulaminu, pewnie co najwyżej usuną użytkownikowi konto. Użytkownik świadom naruszenia regulaminu używa programu na własna odpowiedzialność.

Dziękuję za odpowiedź.

Czy jednak firma ABC nie może do mnie skierować pozwu o to że sprzedaje program, który służy do działania wyłącznie na jej szkodę? Przykładowo jeżeli użytkownik używa programu to nie widzi reklam znajdujących się na stronie firmy ABC i potencjalnie traci ona zysk.

Każdy może kierować pozwy o cokolwiek, prawo tego nie zabrania lecz co z tego.

Czyli podsumowując mogę spokojnie tworzyć takie oprogramowanie i je sprzedawać bez obaw, że jakieś konsekwencję wystąpią na mnie od strony firm trzecich tak?

Pozdrawiam,

Tak jak inni tworzący np. aplikacje blokujące reklamy w przeglądarkach.

Powrót