Odpowiedzialność za zrobioną stronę internetową - RODO i inne przepisy

• Autor wątku Autor wątku KoTeKMk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KoTeKMk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, jak wiemy przepisy dość często się zmieniają (nawet w nocy) a jestem osobą, która jako jedną z form działalności oferuje tworzenie stron internetowych. Nie dawno weszło RODO i nowa ustawa dla jednostek samorządowych o dostępności stron dla osób np. niedowidzących.

W takim wypadku zastanawia mnie, czy w jakikolwiek sposób ja ponoszę odpowiedzialność za wykonane strony.
Oczywiście nie mówimy o stronach starych z przed kilku lat a o nowo powstających. (ale w sumie stare też możemy rozważyć)

Oczywiście ja mówię klientom w prost że jest RODO że są inne ustawy, że potrzebny AUDYT jakiegoś prawnika, że potrzebny regulamin itp. Że jak ktoś mi wytknie błędy to poprawię je w cenie bez problemu tylko muszę o nich wiedzieć. Staram się oczywiście od początku zrobić zgodne strony (są walidatory w internecie, które wykazują błędy, które poprawiam) ale nie jestem prawnikiem i nie powiem ani nie podpiszę klientowi nic co jest w stylu STRONA SPEŁNIA WSZYSTKIE WYMOGI PRAWNE...

Wiele firm stworzenie stron oferuje w pakiecie razem z tym Audytem ale wiadomo za wiele wiele większe kwoty... a klient często licząc własne $$$$ rezygnuje z tego.

Wracając do tematu starych stron, mam czasem też czuję od klientów, jakby wymagali ode mnie poprawy stron.
Dla mnie sytuacja jest jasna - bo to tak jak bym tworzył auta i odpowiadał za to czy klient będzie jeździł zgodnie z przepisami. - no ale może się mylę.

Oczywiście czym innym są prawa autorskie do wykorzystanych zdjęć. - ale to osobny temat.

Ostatnia edycja:
Takie kwestie reguluje umowa między wami. I tyle.

W praktyce umowa zazwyczaj obejmuje jedynie wykonanie strony internetowej, trudno bowiem, żeby informatyk tworzył np. regulamin danego serwisu. Aczkolwiek tak jak piszesz- niektóre większe firmy oferują takie rozwiązanie.

Przedstawiasz swoją sytuację w sposób strasznie zagmatwany i trudno tam w ogóle znaleźć jakiekolwiek pytanie, które ociera się o literę prawa. Z jakim tutaj w ogóle problemem przychodzisz? Umowa reguluje obowiązki stron. I tylko ona - masz taką umowę, podpisałeś ją? Powinieneś mieć bardzo jasno spisany zakres prac od A do Z, żeby nie było wątpliwości, że nie wywiązałeś się z jej zapisów.

KoTeKMk napisał:
Oczywiście ja mówię klientom w prost że jest RODO że są inne ustawy, że potrzebny AUDYT jakiegoś prawnika,
dostępnością cyfrową prawnicy się nie zajmują

Powrót