odpowiedzialność zleceniobiorcy za mandat

• Autor wątku Autor wątku lellel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lellel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
mój kierowca złapał mandat od inspekcji transportu- 2000 zł- czy mogę wytoczyc mu proces o odszkodowanie- a jesli tak to podstawa jest 415 k.c. czy 471 kc.?prosze o radę

Re

Otrzymał go za nieposiadanie winiety.;)

A kto jest włascicielem samochodu? Wg mnie to na wlascicielu spoczywa obowiazek naklejenia tej winiety, a nie na kierowcy :P wiec art. 415 raczej odpada.
A jesli chodzi o art.471 to tez wątpie, bo na kierowcy musiałby byc nałozony w umowie obowiazek naklejenia winiety.

re3

to było ustne zobowiazanie - polecenie. zdaje sobie sprawę że to słowo vs. słowo ale można dopatrzyc się tu ustnego zlecenia.wydaje sie ze to odpow. kontraktowa jednak. :lol:

W zadnym wypadku nie odpowiada kierowca! Za winiety i stan tech oraz badania w firmach powinna odpowiadac wystaczona do tego osoba, jesli takiej nie ma to odpowiada wlasciciel. Kierowca odpowiada tylko o tym co mial w umowie, np za auto materialnie ale juz nie za dokumenty.

?

A dlaczego nie? zawieram ustną umowę zlecenia- ktoś nie dotrzymuje zobowiązania i ja poprzez czyjeś zaniedbanie odpowiadam administracyjnie. Mandat rzeczywiście- moja odpowiedzialność, ale ktoś miał dopełnić starannosci gdyż SIĘ ZOBOWIĄZAŁ-pacta sunt servanda.

Rozważanie wybitnie teoretyczne. Bo do czego się zobowiązał niby kierowca? Do posiadania winiety? jej naklejenia? a jakie było pana zobowiązanie w tej umowie. Bo umowa powinna być ekwiwalentna.

Zobowiązał się do zakupu winiety i posiadania jej przy sobie- a wskutek niedbalstwa nie dopełnił ani jednego ani drugiego.A zobowiazał sie solennie ze swiadomością niekorzystnych dla mnie konsekwencji jezeli ich nie spełni. :wink: proces będzie trudny dowodowo ale nie beznadziejny.Istnieje podstawa.

co do ekwiwalencji-hm... może jako moje zobowiazanie wzajemne to ogólny zakres zobowiazań z umowy zlecenia która jest umowa starannego działania a jego tu zabrakło.

Powrót