odpowiedzialności rzeczoznawcy majątkowego

• Autor wątku Autor wątku lex_retro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lex_retro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Mam pytanie odnośnie możliwości pociągnięcia do odpowiedzialności rzeczoznawcy majątkowego, który nie dotrzymał terminu wykonania wyceny majątku i dodatkowo nie wycenił pożytków, pomimo, że Sąd kazał mu je również wycenić.

Sąd może nałożyć na niego grzywnę w trybie art. 287 kpc. Tobie zaś przysługuje wniosek o do sądu, o zobowiązanie biegłego do sporządzenie opinii uzupełniającej w zakresie pożytków.
--
dementii

A czy ja mogę wnioskować o ukaranie biegłego, czy sąd robi to z urzędu?
Czy mogę wystąpić o ograniczenie wynagrodzenia biegłego lub jego nieodpłatne stawiennictwo na sprawie w celu złożenia wyjaśnień?
Opinie przez niego wydana jest nie zgodna merytorycznie z postanowieniem sądu.

W tym zakresie tj. o ukaraniu grzywną i przyznaniu wynagrodzenia biegłemu- orzeka sąd, a nie strony postępowania. Co do meritum opinii - tak jak pisałem, przysługuje Panu wniosek o opinie uzupełniającą, względnie zarzuty do tej opinii.
--
dementii

Bardzo dziękuję. Z tym panem to lekka przesada :)

Pozdrawiam,
Ania

Czy mogę wystąpić o ograniczenie wynagrodzenia biegłego lub jego nieodpłatne stawiennictwo na sprawie w celu złożenia wyjaśnień?
O złożenie opinii uzupełniającej - ustnej na rozprawie lub pisemnej - strona może wnieść zawsze.

Natomiast wnioskować o ukaranie biegłego, czy nawet wnosić i skreślenie takowego z listy biegłych - również, znam takie przypadki. Sąd, gdy np. biegły rażąco i bez uzasadnienia zwleka ze złożeniem opinii, karze go grzywną.

Sąd wezwał mnie teraz do ustosunkowania się do opinii. Czy w piśmie, w którym odnoszę się do opinii biegłego, mogę wnioskować o ukaranego go za uchybienia podczas jej sporządzania?

Powrót