Odprawa po terminie na odwołanie

• Autor wątku Autor wątku Sandman11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Sandman11

Sandman11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie. Na początku chciałem się przywitać. Mam na imię Sebastian. Postanowiłem się tu zarejestrować, ponieważ moja wizyta u radcy prawnego nie pozwoliła wyciągnąć jednoznacznych wniosków. Pozwólcie, że opiszę swój problem. Do niedawna pracowałem jako handlowiec w hurtowni elektrycznej. Ale 2 marca dostaliśmy maila od kierownictwa, dotyczącego naszego sklepu.

Dzień dobry,
z dniem 01.03.2026 Sklepy w miastach (...) funkcjonują w formie OUTLET. Godziny pracy tych punktów pozostają bez zmian.

Likwidacja sklepu. Mieliśmy dostać odprawy itp... wszystko miało być jak należy. Mi przysługiwała miesięczna odprawa.

Następnie z czasem pojawiały się dodatkowe instrukcje mailowe (skrócę):

1. Przejęcie kluczowych klientów przez inne oddziały.
2. Pozwolenie na sprzedaż towarów na zerowej marży.
3. Duże przesunięcia często sprzedającego się towaru znajdującego się w sklepie do innych placówek, czyszczące stany magazynowe tych pozycji do zera.
4. Zablokowanie możliwości zamawiania nowego towaru.
5. Skrócenie godzin otwarcia z 7:00 – 17:00 na 7:00-15:00 w tygodniu i zamknięcie sklepu w soboty.
6. Pakowanie towarów na palety ( celu wywiezienia).
7. Drugi sklep w innym mieście zamknięto po 2 miesiącach.

W końcu, z końcem marca, ja i kierownik sklepu dostaliśmy wypowiedzenia. Kierownik - dyscyplinarka. Ja dostałem wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Pracowałem na 1/2 etatu. Zaproponowali mi cały etat i proporcjonalne zwiększenie stawki. Ja tego nie przyjąłem bo wiedziałem, że coś kombinują. Poza tym nie mogę pracować na cały etat. Powód wypowiedzenia: reorganizacja struktur organizacyjnych w (...) w celu zwiększenia efektywności sprzedaży. Kłamstwa. No niemiło się zrobiło. Kierownik od razu odwołał się do sądu pracy. Ja miałem w wypowiedzeniu taki punkt: Pracownik ma prawo odwołać się od wypowiedzenia warunków umowy o pracę do sądu pracy do 21 dni. I niestety się nie odwołałem. Napisałem jedynie do pracodawcy list z przedsądowym wezwaniem do zapłaty odprawy w którym wypunktowałem wszystkie dowody na pozorność przyczyny wypowiedzenia. Że reorganizacja to ściema, tylko nie chcą mi wypłacić odprawy. Miałem nadzieję, że jak im napiszę takie coś to się dogadamy. Nie odpowiedzieli. Termin 21 dni minął. Około tydzień temu dowiedziałem się, że kierownik od razu poszedł do sądu pracy i postanowili pójść z nim na ugodę. Dali odprawę, zmienili wypowiedzenie. Powód: z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. W międzyczasie kolejne wywózki towarów. Przedwczoraj ostatni kolega dostał wypowiedzenie - sklep został zamknięty. Też ma dostać odprawę (Pierwotnie było nas trzech). Teraz już nie pracuję. W świadectwie pracy mam wpisane: Stosunek pracy ustał w wyniku rozwiązania przez pracodawcę z zachowaniem okresu wypowiedzenia. (art. 30 par. 1 punkt 2 KP). W międzyczasie była też spina o premie regulaminowe, które mi się podobno nie należały z racji tego, że pracuję na 1/2 etatu. A w regulaminie nie ma nic na ten temat. Jedynie % premii jest wyliczany od pełnego etatu i na tej podstawie pracodawca mi odmówił.

Radca prawny stwierdził: raczej jest po temacie ale specjalistą w dziedzinie prawa pracy nie jestem. Z kolei AI twierdzi, że nadal mogę ubiegać się o odprawę, a ten punkt z 21 dniami, dotyczy sytuacji kiedy chciałbym przywrócenia mnie do pracy na dotychczasowych warunkach. Wiem. AI - cóż za autorytet... No więc, też darzę ją ograniczonym zaufaniem, dlatego jestem tutaj. Nie chcę iść do sądu bez sensownych nadziei bo kasy mało, odprawy nie dostałem a jak przegram to będę musiał prawdopodobnie zapłacić na prawnika pracodawcy. Chciałbym też domagać się odszkodowania za nierówne traktowanie. Czuję się oszukany. Co o tym myślicie? Mam prawo teraz domagać się odprawy? Mam maile, dokumenty przesunięć towarów. Twarde dowody. Pytanie, czy jeszcze mają jakąś wartość.

Będę wdzięczny za pomoc. Jakieś wyroki, które potwierdzają moje racje (jeśli takie są). Jeśli coś za słabo wyjaśniłem to pytajcie. Postaram się uzupełnić informacje.

Ostatnia edycja:
Sandman11 napisał:
Pracowałem na 1/2 etatu. Zaproponowali mi cały etat i proporcjonalne zwiększenie stawki. Ja tego nie przyjąłem bo wiedziałem, że coś kombinują. Poza tym nie mogę pracować na cały etat.
w/g mnie zawaliłeś sprawę, było sie pytać zaraz jak otrzymałeś wypowiedzenie zmieniające
Sandman11 napisał:
punkt z 21 dniami, dotyczy sytuacji kiedy chciałbym przywrócenia mnie do pracy
Dotyczy wszystkich sytuacji , każdego wypowiedzenia
Moim zdaniem szkoda sie szarpać , ale pytaj może w PIP

propozycja zwiększenia raczej była fikcją - tylko żeby był pretekst to twierdzenia że to wina pracownika. W mojej opinii odprawa sie nalezy (o ile spełnione są ustawowe warunki co do liczby pracowników). Wyroków możesz sobie sam poszukać https://orzeczenia.ms.gov.pl/ jak uważasz że sam potrafisz prowadzić sprawę. Jak Ciebie nie stać możesz wystąpic do sądu o pełnomocnika z urzędu

Dziękuję Wam za odpowiedzi. Już trzy osoby, które coś się znają na tych sprawach, powiedziały mi że raczej szanse marne. Do walki zagrzewa mnie jedynie AI😅 No cóż. Za gapowe się płaci. Nie wiem co mi siadło na oczy, że nie doczytałem w wypowiedzeniu, że muszę się odwołać do sądu pracy a nie do nich🤦‍♂️ bo to był mój największy błąd. chyba emocje. Trudno. Chociaż nerwów oszczędzę. Jeszcze raz dzięki👋

Sandman11 napisał:
Już trzy osoby, które coś się znają na tych sprawach, powiedziały mi że raczej szanse marne.
Moim zdaniem marne ale szansa jest tak jak napisała Agnieszka3M "propozycja zwiększenia raczej była fikcją "
Pozostaje tylko kwestia udowodnienia tej fikcji
Możesz zaryzykować i napisać pismo do pracodawcy " Przedsądowe wezwanie do wypłaty odprawy " i w tym piśmie napisać o "fikcji " zmiany etatu na cały skoro za chwile i tak pracodawca wszystkich zwolnił.
Takie pismo dobrze by było gdyby napisał jednak ci prawnik , wiem koszt - może w necie znajdziesz jakieś wskazówki

Rzecz w tym, że pisałem takie pismo. Co prawda sam, ale pisałem. Ale przemyślę to. Zawsze ostatecznie mogę skorzystać znowu z tej bezpłatnej pomocy. Tylko ostatnio spędziłem tam prawie 4h i dowiedziałem się niewiele więcej niż wiedziałem po lekturach w internecie. Myślisz, że jeśli zapłacę u kogoś innego to inaczej podejdzie do tematu?😄

Oto treść tego mojego pisma. Dane wrażliwe usunąłem.

„Jako oficjalną przyczynę wypowiedzenia, wskazali Państwo „reorganizację struktur organizacyjnych w celu zwiększenia efektywności sprzedaży”. Jednak wszystkie otrzymane do tej pory wiadomości ustne i mailowe oraz podjęte czynności wskazują na dążenie do zapowiadanej wcześniej likwidacji placówki. W rozmowach z pracownikami padały zapewnienia, że rozstaniemy się jak należy, będą wypłacone odprawy. Podaną przyczynę rozwiązania umowy uznaję więc za pozorną. Potwierdzają to następujące dowody:

1.W dniu 2 marca 2026 roku została podjęta decyzja o zmianie działania sklepu na tryb OUTLET. Sytuacja tak samo wyglądała w przypadku oddziału w Wysokiem Mazowieckiem, które zamknięto po 2 miesiącach.

2. Pisemne pozwolenie na sprzedaż towaru nawet na zerowej marży, w celu pozbycia się asortymentu.

3. Pisemna decyzja o przejęciu kluczowych klientów przez oddziały.

4. Pisemne polecenie pakowania na palety producentami asortymentu znajdującego się na „magazynie wyniesionym” i przygotowanie do wywiezienia.

5. Duże przesunięcia często sprzedającego się towaru znajdującego się w sklepie do innych placówek, czyszczące stany magazynowe tych pozycji do zera.

6. Zablokowanie możliwości uzupełniania tych braków poprzez generator zamówień.

7. Skrócenie godzin otwarcia z 7:00 – 17:00 na 7:00-15:00 w tygodniu i zamknięcie sklepu w soboty.

8. Wręczenie, tym samym momencie, wypowiedzenia dwóm z trzech osób pracujących w sklepie i wysłanie ich na pozostałe urlopy. Pozostawienie tylko jednego sprzedawcy. Na dzień 14.05.2026r brak nowego pracownika i aktywnych ogłoszeń o pracę w internecie.

Decyzje te wydatnie ograniczają możliwość bycia konkurencyjnym i osiągnięcie dobrych wyników sprzedażowych. Wręcz przeciwnie, działają na niekorzyść sklepu i wyraźnie wskazują cel działania, jakim jest zamknięcie sklepu (bez względu na to kiedy miałoby to nastąpić). Do dnia dzisiejszego nie zostały one odwołane. Podjęte w ostatnich dniach próby uzupełnienia towaru, nie są zamówieniami nowych rzeczy od dostawców, a jedynie drobnymi przesunięciami podstawowego asortymentu z innych oddziałów w obrębie firmy. Są więc to działania pozorowane, mające na celu zatarcie śladów wygaszania działalności. Natomiast propozycja zmiany warunków umowy jest dla mnie niekorzystna, ponieważ całkowicie zaburza organizację mojego życia prywatnego i nie wynagradza mi w żaden sposób dokonania takiej reorganizacji. Osoba, która wręczała mi wypowiedzenie, dobrze wiedziała też, że nie zgodzę się na nowe warunki (co mogę udowodnić), gdyż już wcześniej sugerowała mi to rozwiązanie. Uważam, że propozycja miała na celu jedynie wymuszenie na mnie odmowy przyjęcia nowych warunków, by uniknąć wypłaty odprawy, gdy okazało się, że zamknięcie sklepu nie będzie takie proste z powodu dużej ilości zalegającego towaru oraz podpisanej długiej umowy na wynajem lokalu i braku korzystnych rozwiązań w tym zakresie. Nie widzę również podstaw do kontynuowania współpracy w warunkach tak dużej niestabilności organizacyjnej placówki oraz braku jasnej strategii jej funkcjonowania.

Zgodnie z ustawą z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunku pracy z przyczyn niedotyczących pracownika (art. 10 ust. 1), w przypadku gdy przyczyna rozwiązania umowy leży wyłącznie po stronie pracodawcy, pracownikowi przysługuje odprawa.

Pismo to jest wyraźnym dowodem mojej dobrej woli polubownego rozwiązania sprawy. Liczę, że zakończy się ona pozytywnie. Jednak w przypadku braku wpłaty we wskazanym terminie, sprawa zostanie skierowana na drogę sądową. Równocześnie, zgromadzone dowody zostaną przekazane Państwowej Inspekcji Pracy celem wszczęcia kontroli. „

Koniec.

Może to zabrzmiało jakbym zwątpił we wszystkich prawników po wizycie u jednego z nich. Nie chodziło mi o to.

Napisz tytuł pisma " przedsądowe......................

powodzenia

Powrót