R
Renata13
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Mam tyle niejasności i pytań. Moja siostra do 15.X.09 wyczerpała okres choroby 182 dni. W sierpniu zostały złożone dokumenty z wnioskiem o rentę za pośrednictwem zakładu pracy. Zus nie spieszył się z komisją lekarską, wyznaczono jej termin 25 listopada. Nie dożyła, umarła 18 listopada, czerniak ją szybko zabił. Jak załatwialiśmy formalności pogrzebowe, to zasiłek pogrzebowy został przyznany na syna, z jego zaświadczenia,że pracuje,bo siostra nie miała już żadnych uprawnień. Wystąpiliśmy z wnioskiem o przyznanie należnych, lecz niewypłaconych świadczeń za okres 16.X-18.XI.09. W tym tygodniu małżonek otrzymał odprawę pośmiertną z zakładu pracy w wysokości 50%, bo dwaj synowie nie spełniają warunków do otrzymania renty rodzinnej. Oraz otrzymał świadectwo pracy okres zatrudnienie do dnia zgonu i informacja,że okres nieskładkowy od 16.X do 18.XI.09, przyczyna rozwiązania- śmierć.
Nie wiem:
1) czy syn otrzyma z Zusu te niezrealizowane świadczenia
2) mąż wystapił z wnioskiem o rentę rodzinną ma 52 lata i niskie zarobki, czy dostanie tę rentę,
3) czy jak będzie jakaś decyzja ZUS to wtedy dzieci i mąż będą mogli ubiegać się o odprawę rentową z zakładu pracy zmarłej,
4) czy jak została wypłacona odprawa pośmiertna to nie ma rentowej,
5) czy zakład pracy postąpił zgodnie z literą prawa,
nadmieniam,że siostra spełniała wszystkie warunki, aby tę rentą otrzymać, tylko zdrowia zabrakło
proszę o informacje
Renata
Nie wiem:
1) czy syn otrzyma z Zusu te niezrealizowane świadczenia
2) mąż wystapił z wnioskiem o rentę rodzinną ma 52 lata i niskie zarobki, czy dostanie tę rentę,
3) czy jak będzie jakaś decyzja ZUS to wtedy dzieci i mąż będą mogli ubiegać się o odprawę rentową z zakładu pracy zmarłej,
4) czy jak została wypłacona odprawa pośmiertna to nie ma rentowej,
5) czy zakład pracy postąpił zgodnie z literą prawa,
nadmieniam,że siostra spełniała wszystkie warunki, aby tę rentą otrzymać, tylko zdrowia zabrakło
proszę o informacje
Renata
Ostatnia edycja: