Odprawa pośmiertna, rentowa, renta rodzinna

• Autor wątku Autor wątku Renata13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Renata13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam tyle niejasności i pytań. Moja siostra do 15.X.09 wyczerpała okres choroby 182 dni. W sierpniu zostały złożone dokumenty z wnioskiem o rentę za pośrednictwem zakładu pracy. Zus nie spieszył się z komisją lekarską, wyznaczono jej termin 25 listopada. Nie dożyła, umarła 18 listopada, czerniak ją szybko zabił. Jak załatwialiśmy formalności pogrzebowe, to zasiłek pogrzebowy został przyznany na syna, z jego zaświadczenia,że pracuje,bo siostra nie miała już żadnych uprawnień. Wystąpiliśmy z wnioskiem o przyznanie należnych, lecz niewypłaconych świadczeń za okres 16.X-18.XI.09. W tym tygodniu małżonek otrzymał odprawę pośmiertną z zakładu pracy w wysokości 50%, bo dwaj synowie nie spełniają warunków do otrzymania renty rodzinnej. Oraz otrzymał świadectwo pracy okres zatrudnienie do dnia zgonu i informacja,że okres nieskładkowy od 16.X do 18.XI.09, przyczyna rozwiązania- śmierć.
Nie wiem:
1) czy syn otrzyma z Zusu te niezrealizowane świadczenia
2) mąż wystapił z wnioskiem o rentę rodzinną ma 52 lata i niskie zarobki, czy dostanie tę rentę,
3) czy jak będzie jakaś decyzja ZUS to wtedy dzieci i mąż będą mogli ubiegać się o odprawę rentową z zakładu pracy zmarłej,
4) czy jak została wypłacona odprawa pośmiertna to nie ma rentowej,
5) czy zakład pracy postąpił zgodnie z literą prawa,

nadmieniam,że siostra spełniała wszystkie warunki, aby tę rentą otrzymać, tylko zdrowia zabrakło

proszę o informacje

Renata

Ostatnia edycja:
1. O niezrealizowane świadczenie należy złożyć wniosek. To już ZUS roztrzygnie czy zmarła spełniała warunek stażu do wnioskowanego świadczenia.
2. Na podstawie tych info wiadomo tylko, że wdowiec spelnia niezbedne warunki do renty rodzinnej, na podstawie tych info staż pracy zmarłej nie będzie wystarczajacy.

Powrót