odprawa

• Autor wątku Autor wątku mzewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mzewa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Właśnie dostałam wypowiedzenie, pracodawca to potęzna spółka, która likwiduje punkt w jednym z województw.

znalazłam w necie taką informację:
Prawo do odprawy ma każdy pracownik, z którym pracodawca rozwiązuje umowę o pracę na mocy ustawy o zwolnieniach grupowych. Oznacza to, że bez względu na sytuację pracownika, tj. pobieranie renty lub emerytury czy prowadzenie działalności gospodarczej, ma on prawo do odprawy pieniężnej

ale czy prawo do odprawy ma pracownik zatrudniony na umowe na czas określony a do końca umowy zostało jeszcze ok 2 lat ??

Art. 8. 1. ustawy o o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników: Pracownikowi, w związku z rozwiązaniem stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, przysługuje odprawa pieniężna w wysokości:
1) jednomiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata;
2) dwumiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat;
3) trzymiesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat.
2. Przy ustalaniu okresu zatrudnienia, o którym mowa w ust. 1, przepis art. 36 § 11 Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio.
3. Odprawę pieniężną ustala się według zasad obowiązujących przy obliczaniu ekwiwalentu pieniężnego za urlop wypoczynkowy.
4. Wysokość odprawy pieniężnej nie może przekraczać kwoty 15-krotnego minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie odrębnych przepisów, obowiązującego w dniu rozwiązania stosunku pracy.

Wynika z tego, że jeżli była umowa o pracę na czas określony - to przysługuje. Ale jeżli w wypowiedzeniu nie będzie uzasadnienia - bo nie musi, będzie trzeba przed sądem udowidnić zwolnienie w związku z likwidacją stanowiska.

dziękuję za odpowiedź, w sumie pytanie sie zdezaktualizowało, bo przejmuje mnie nowa firma :D

Powrót