Odrabianie dni wolnych za oddawanie krwi przez gornikow chcących przejśc na emryture

• Autor wątku Autor wątku HannCS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HannCS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Czy to prawda, że górnicy chcący przejść na emeryturę muszą odrobić dni zwolnienia i dni nieobecności z powodu oddawania krwi?

Jeżeli taki jest fakt, to proszę bardzo o jakąś podstawę prawną.

Przypuszczam, że ZUS coś wymyślił. Niech więc poda przepisy dlaczego nie uznaje tych dni.

No właśnie, za L4 też muszą odrabiać. Problem w tym, ze nigdzie nie mozna sie doprosic podstawy prawnej.

...bo bycie na L4 to nie praca w szczególnych warunkach :) Jak komuś brakuje to musi nadrabiać :)

NO niby racja, ze L4 wypada odrobić jeżeli chce sie korzystać z uprawnień pracy w szczególnych warunkach, ale krwiodawstwo powinno być raczej ponad tym.
jak sie okazuje jest inaczej...

miał ktoś takie doświadczenia?

Mój tato miał i to 2 lata temu. Przechodził na emeryturę i miał niby 25 lat pracy w szczególnych warunkach a się jednak okazało, że prawie 8 mies. nie składkowych więc musiał to odpracować ;/ na jakiej podstawie tego nie wiem.

Morena napisał:
ale dostałeś już za to czekoladę :) chcesz być nagrodzony 2 razy ???

Uważasz, że czekolada jest wystarczającą nagrodą za uratowanie komuś życia ??
Oddawałaś kiedyś krew?? Wiesz jakie to obciążenie dla organizmu?? Co innego oddać krew i iść do pracy 8h przy kompie a co innego ciężko fizycznie pracować.

Nie nie ja założyłam ten temat jednak nie zmienia to faktu ... zresztą co ma piernik do wiatraka ?

Zupełny brak poczucia humoru .... poza tym jak chyba zauważyłaś - odpowiedź nie była do Ciebie.

Odpowiedź na pytanie zadanie przez HannCS została udzielona, problem wyjaśniony i nie rozumiem, po co się tak podniecasz ?

Powrót