Odroczenie potrzebne od zaraz! Pomóżcie!

• Autor wątku Autor wątku Viola25.06
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Viola25.06

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój chłopak dostał karę 18 m-cy do odsiadki. Złamanie zakazu do prowadzenia auta po wypadku drogowym. Dziś przyszło pismo o stawienie się. Termin na 26 maja. Czy cokolwiek jeszcze mogę zrobić, żeby odroczyć tą karę? Mamy 3-miesięcznego synka, ja nie pracuję, jestem na zasiłku macierzyńskim, który kończy mi się 13 czerwca. Potem zostaję bez środków do życia! On jest jedynym żywicielem rodziny! Proszę pomóżcie! CO JESZCZE MOŻNA ZROBIĆ?

Powinien skierować do sądu prośbę o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności. W myśl art. 151 Kodeksu karnego wykonawczego sąd może odroczyć wykonanie kary pozbawienia wolności na okres do 6 miesięcy, jeżeli natychmiastowe wykonanie kary pociągnęłoby dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkie skutki. Odroczenie może być udzielone kilkakrotnie, jednakże łączny okres odroczenia nie może przekroczyć roku.

Dzięki za szybką odpowiedz, ale zastanawiam się czy to nie jest już za późno??? zostało zaledwie 11 dni! a sąd rozpatruje przez 2 tygodnie minimum! Czy jak już go zamkną, to mogą wypuścić jeśli sąd się przychyli do prośby???

Radzę uwględnić tę okoliczność w prośbie oraz dobrze uzasadnić i niezwłocznie przekazać do sądu, najlepiej osobiście. Można poprosić o przyspieszenie na biurze podawczym albo prezesa sądu.

Powrót