Odroczenie wykonania kary - choroba psychiczna

• Autor wątku Autor wątku rober6666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rober6666

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień dobry
Zdaje sobie sprawę, że ten temat był już dosyć często poruszany i wyjaśniany (choćby wyczerpujące opracowanie użytkowniczki Annia1987 w wątku https://forumprawne.org/prawo-karne-wykonawcze/236366-odroczenie-wykonania-kary.html , lecz ten merytoryczny wykład jest dosyć stary i być może coś się w tym zakresie zmieniło)
Otóż tydzień temu zostałem skazany przez Sąd II Instancji ( Apelacja) na karę bezwzględnego więzienia. Sprawa dosyć skomplikowana i wielowątkowa - cały proces wraz z Apelacją trwał... 9 lat !
Od 14 lat jestem chory psychicznie na Cyklofrenię ( Choroba Afektywna Dwubiegunowa ) mam bardzo bogatą i kompletną dokumentację ( przez cały czas choroby wizyty w odstępach maksymalnie dwumiesięcznych, 5 pobytów w szpitalach psychiatrycznych ( zagrożenie suicydalne ), od 10 lat renta i grupa inwalidzka )
W trakcie procesu kilka razy byłem badany przez biegłych i ci nie mają wątpliwości, że jestem chory. Mało tego w jednej z opinii jest nawet stwierdzenie , że "w trakcie popełniania czynów miałem w niewielkim stopniu ograniczoną możliwość kierowania swoim postępowaniem "
Zarzucanych czynów dokonałem już przynajmniej 3- 4 lata od momentu powstania choroby , co jest bardzo mocno i dobrze udokumentowane.
Niestety Sąd I Instancji, jak i Apelacyjny nie wziął tego pod uwagę i zostałem skazany na karę bezwzględnego więzienia.
Trudno - nie mnie oceniać, chociaż oczywiście czuje się dosyć skrzywdzony... wszak przyznałem się, współpracowałem, nie utrudniałem postępowania
Ale do sedna.
Chcę skorzystać z możliwości odroczenia wykonania kary ze względu na chorobę psychiczną. Zostałem poinformowany, że złożenie wniosku o takie odroczenie Z AUTOMATU wstrzymuje wykonanie kary, co - jak się dowiedziałem dzięki Waszemu Forum - jest niezgodne ze stanem faktycznym. Już wiem dzięki Wam, że musze złożyć równolegle wniosek o wstrzymanie wykonania kary aż do momentu rozpatrzenia wniosku o odroczenie.

Pytanie 1 - czy z tymi wnioskami czekać na tak zwany "bilet" czy złożyć je już teraz? ( oczywiście zaświadczenie potwierdzające aktualny stan zdrowia otrzymam "na dniach" bez najmniejszego problemu od psychiatry, u której leczę się nieprzerwanie od 14 lat, czyli od początku )
Pytanie 2 - jak może wyglądać rozpatrzenie takiego wniosku? Czy na przykład mogę zostać skierowany na obserwację sądowo psychiatryczną, czy wystarczą dotychczasowe opinie plus najświeższa opinia lekarza prowadzącego - ordynator oddziału psychiatrycznego?

Napiszę szczerze, że zagłębiając się w meandry przepisów KKW dotyczące odroczenia wykonania kary w pewnym momencie poczułem nadzieję - wszak Sąd obligatoryjnie powinien zawiesić wykonanie kary w przypadku choroby psychicznej aż do momentu ustania tej przyczyny.
Ale zagłębiając się w lekturę okazało się, że nie jest to tak jednoznaczne jak się na początku wydawało, wszak różne są interpretacje tego przepisu niestety....
I tak na koniec czysto teoretycznie- czy znacie państwo rzeczywiście jakieś przypadki, kiedy w przypadku Choroby Afektywnej Dwubiegunowej o naprawdę ciężkim przebiegu ( jak już pisałem wielokrotne pobyty w szpitalach z powodu zagrożenia samobójstwem, lata terapii, 3 pobyty na dziennych oddziałach psychiatrycznych - tych ostatnich w sumie rok ) odraczano przez dłuższy czas wykonanie kary? ( mam 50 lat i każdy miesiąc na wolności jest dla mnie zbawieniem - obawiam się, że nie przeżyje wyroku więzienia niestety )
Z tego co czytałem niejaki imć Falenta chciał odroczyć wykonanie kary ze względu na CHAD właśnie i nici z tego wyszły...
No ale ten Pan rozchorował się się na tę chorobe dopiero dwa miesiące po wyroku...

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuje za odpowiedzi
Robert

Powrót