odroczenie??

• Autor wątku Autor wątku sylaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam mam pytanie,
wcześniej złożyłem wniosek do Sądu o warunkowe przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary pozbawienia wolności, po jakims czasie Sąd napisał że musze sie stawic w areszcie w celu odbycia reszty kary. Unikam tego bo czekam na rozpatrzenie tamtego wniosku(jeszcze se nie odbyło). Niedawno znów napisałem wniosek o odreczenie wykonania reszty kary pozbawienia wolności, bo policja juz tak nachodziła moją całą rodzinę.Czy na podstawie tego wniosku o odroczenie Sąd może wstrzymac działania policji, i czy jak tak to zostane jakos o tym poinformowany? Czy jak napisałem dwa te wnioski to czy jakis może wykluczyc drugi? Z góry dziekuje za odpowiedź.

Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie można składać jak się już odbywa karę w ZK. Powinieneś był złożyć wniosek o warunkowe zawieszenie reszty kary. Jeśli teraz składałeś o odroczenie to może być tak że jeśli nie dostaniesz policja może czekać na ciebie pod drzwiami sądu
Zostaniesz powiadomiony o posiedzeniu pisemnie na adres który podałeś.

Ale ja już przebywałem w ZK (większą połowę) i Sąd mnie wypuścił ( po sprawie apelacyjnej)

Ale byłeś jako skazany czy aresztowany?

aresztowany,, ale Sąd zaliczył mi ten areszt

Jak piszesz z ZK to o warunkowe przedterminowe zwolnienie a jeśli z "wolności" to warunkowe zawieszenie reszty kary. Napisz jeszcze ile przebywałes w areszcie i jaki dostałeś wyrok?

Ale ja z wolności napisałem o przedterminowe zwolnienie z odbycia reszty kary pozbawienia wolności, a potem wniosek o odreczenie wykonania reszty kary pozbawienia wolnościc Czy jedem wyklucza drugi a może trzeba coś innego napisac nie wiem bo nie znam sie na tym wiec dlatego pytam.
Dostałem rok, a większą połowę odsiedziałem.

Raczej sąd rozpatrzy jeden wniosek ale tego do końca nie jestem pewna. Wydaje mi się że oba pisma mogą też rozpatrywać na jednym posiedzeniu. A dawno pisałeś pierwsze pismo. Dostałeś jakiś termin posiedzenia? Bo może być tak że nie zostało rozpatrzone pierwszy wniosek i dopiero to o odroczenie będzie rozpatrywane

Pierwsze miesiąc temu, a drugie w tym tygodniu. Żadnego terminu jeszcze nie dostałem właśnie na niego czekam. Nadal będzie mnie ścigac policja, czy jakoś zostaje poinformowana przez Sąd?

Miesiąc to już długo. Wydaje mi się że sąd pozostawił bez rozpatrzenia tamto pismo. Policja dalej będzie Cię ścigać a termin posiedzenia dostaniesz na twój adres który jest podany w sądzie.

[cytat:2uo4f2aw]Wydaje mi się że sąd pozostawił bez rozpatrzenia tamto pismo[/cytat:2uo4f2aw] Nie wiem za bardzo o co chodzi

O to mi chodziło że sąd mógł nie rozpatrzyć wniosku o warunkowe przedterminowe zwolnienie.
Tak jak Ci pisałam wcześniej z ZK pisze się o warunkowe przedterminowe zwolnienie a z wolności o warunkowe zawieszenie kary.Nie wiem czy to dla sądu jest wielka różnica ale wydaje mi się że jeśli nie rozpatrzyli to może być powód.Miesiąc to dość długo i do tej pory powinien być wyznaczony termin posiedzenia

a jak Sad nie rozpatruje wniosku to powiadamia w jakiś sposób tą osobę?

Wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie nie wyklucza jednoczesnego złożenia wniosku o odroczenie wykonania kary. Z tym że ani jedno ani drugie nie daje gwarancji że nie zostanie się doprowadzonym w międzyczasie do AŚ celem odbycia kary.

A wniosek o warunkowe przedterminowe zwolnienie można złożyć także z wolności.

Zobaczymy jak to bedzie jak narazie policja sobie odpuściła

Powrót