odroczenie

• Autor wątku Autor wątku Maclem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maclem

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam 2 wyroki jeden 7 miesięcy i drugi 8 miesięcy (pozbawienia wolności) jeden wydany po drugim. Czy mogę się ubiegać o odroczenie wyroków ? jeżeli tak to na jakie okresy i do jakiego sądu :help:

Maclem napisał:
Czy mogę się ubiegać o odroczenie wyroków ?
Zależy z jakiego powodu i jakie przestępstwo zostało popełnione.

Maclem napisał:
jeżeli tak to na jakie okresy
Łącznie do roku, niezależnie od tego ile razy zostanie ono udzielone.

TSG napisał:

Łącznie do roku, niezależnie od tego ile razy zostanie ono udzielone.

łącznie - dotyczy to 2 wyroków razem czy do każdego wyroku po rok ?

Ja mialem identycznie 1 wyrok odbywam juz w SDE a 2 wyrok odroczyli mi na rok... po skonczeniu w maju tego 1 wyroku bede sie staral o kolejna bransolete a jak nie da rady to bede probowal zawiesic.A i na koniec musisz miec dobre papiery albo dobrego adwokata bo z tego co slysze to ciezko jest cos zrobic jak w moim przypadku ale sie udalo.

Cytat:
Napisał/a Maclem Zobacz post
Czy mogę się ubiegać o odroczenie wyroków ?
Ubiegać może się niezależnie od tego jakie przestępstwo zostało popełnione.

łącznie - dotyczy to 2 wyroków razem czy do każdego wyroku po rok ?
Łącznie - tzn., że kolejne odroczenia mogą trwać max rok ( np. 6 mies. + 6 mies. ).

mnow8 napisał:
Ubiegać może się niezależnie od tego jakie przestępstwo zostało popełnione.
Masz rację. Paragrafy 2. i 1. art. 151. kkw zlały mi się w całość. Przepraszam.

A jaki sen ma w ogóloe odroczenie ...i tak trzeba będzie ,,odsiedzieć ".... nie lepiej mieć to ,,z głowy"....ciekawe ilu skazanych o tym pamięta. Proponuję zdecydowanie SDE.

kgb14 napisał:
A jaki sen ma w ogóloe odroczenie ...i tak trzeba będzie ,,odsiedzieć ".... nie lepiej mieć to ,,z głowy"....ciekawe ilu skazanych o tym pamięta. Proponuję zdecydowanie SDE.

Odroczka min rok zawsze potem mozna starac sie o zawieszenie jednak tez radzilbym od razu SDE lepiej i miec z glowy.

rafalrks napisał:
Odroczka min rok zawsze potem mozna starac sie o zawieszenie
na jakiej podstawie prawnej ?
proponuje przeanalizować jeszcze raz aktualny kodeks

kgb14 napisał:
na jakiej podstawie prawnej ?
proponuje przeanalizować jeszcze raz aktualny kodeks
Jezeli wyrok dostal przed 2020 r to mozna jeszcze zawiesic pozdrawiam

to moj mecenas mnie w blad wprowadzil bo mowil ze mozna :( Czy moglby to ktos potwierdzic jeszcze?

Ostatnia edycja:
A co w takim razie z karami w przedziale od roku do dwóch lat pozbawienia wolności, które zostały orzeczone prawomocnie przed 1 lipca 2015 r. ?

Do 1 lipca 2015 r. przepis art. 152 § 1 Kodeksu karnego wykonawczego dopuszczał warunkowe zawieszenie wykonania kary, jeżeli odroczenie wykonania kary nie przekraczającej 2 lat pozbawienia wolności trwało przez okres co najmniej roku. Natomiast od 1 lipca 2015 r. warunkowe zawieszenie w tym trybie, jest możliwe jedynie w przypadku kary pozbawienia wolności nie przekraczającej roku.

Sąd Najwyższy w najnowszych orzeczeniach przesądził jednoznacznie, że reguły intertemporalne określone w art. 4 § 1 Kodeksie karnym mają zastosowanie do uregulowań zawartych w art. 152 § 1 Kodeksie karnym wykonawczym. A to oznacza, że istnieje możliwość zastosowania w sprawie osoby, która przed dniem 1 lipca 2015 r. – tj. przed wejściem w życie ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy – Kodeks karny oraz niektórych innych ustaw została skazana prawomocnym wyrokiem za czyn wcześniej popełniony na karę od roku do dwóch lat pozbawienia wolności i korzystała nieprzerwanie z odroczenia jej wykonania przez okres roku, przepisu art. 152 Kodeksu karnego wykonawczego w brzmieniu obowiązującym poprzednio, albowiem był korzystniejszy.

Jeżeli sąd orzekający w sprawie postąpi inaczej wówczas dopuści się rażącego i mającego istotny wpływ na treść orzeczenia naruszenia przepisów prawa karnego wykonawczego i materialnego, a mianowicie art. 152 § 1 KKW w brzmieniu obowiązującym do dnia 1 lipca 2015 r. w związku z art. 4 § 1 KK, polegającego na niezasadnym niezastosowaniu tych przepisów, na skutek błędnego uznania, że reguły intertemporalne określone w art. 4 § 1KK nie mają zastosowania do uregulowań zawartych w art. 152 § 1 KKW, co skutkowało dokonaniem oceny przesłanek w zakresie możliwości warunkowego zawieszenia wykonania kary pozbawienia wolności na podstawie przepisów obowiązujących w dacie orzekania, podczas gdy sąd powinien orzekać w oparciu o treść art. 152 § 1 KKW, obowiązującego w czasie popełnienia przestępstwa, który jest przepisem względniejszym (korzystniejszym).

Podobna sytuacja czyli przestepstwo popelnione do 31 grudnia 2019 r (prawomocny wyrok) moim zdaniem mozna starac sie o zawieszenei wyroku jak sie myle to mnie poprawcie...

Dzień dobry mam pytanko.
13-tego mialem posiedzenie o zarzadzeniu wykonania kary pozbawienia wolnosci i sad skazal mnie na 6 miesiecy pozbawienia wolnosci. wniosek o odroczenie kary zlozylem tydzien pozniej w dzien w ktorym wyrok mial sie uprawomocnic. i tu pytanko czy to nie bylo za pozno? czy sad wezmie jeszcze to odroczenie pod uwage?

Powrót