odrzucać spadek czy nie?

• Autor wątku Autor wątku rogallo75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rogallo75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Bardzo poproszę o poradę.
W czerwcu br zmarła moja matka. Przez ostatnie lata była wieloktrotnie zadłużona i choć większosc długów przed śmiercią spłaciła, to wiem przynajmniej o jednym niespłaconym (debet w banku na ok 3tys). ale może być ich więcej, boję się tych o ktorych nie wiem.
Matka była wdową, ja jestem jedynakiem. mam 10-letnią córkę. Myslalem o odrzuceniu spadku, ale z tego co czytam w internecie, obecnie bezpośrednio dziedziczy się z dobrodziejstwem inwentarza, wiec teoretycznie odpowiadam za długi tylko do wartości odziedziczonego spadku.
Mama właściwie nic nie miała, mieszkała w moim mieszkaniu, nic po sobie nie zostawila, jedynie zdjecia, ubrania, jakies drobne meble, ksiażki itp, nic wartosciowego.
czy w tej sytuacji jest sens zebym odrzucał spadek, co wiąże sie z tym, że musze odrzucić go również w imieniu mojego dziecka, co wymaga uzyskania osobnej zgody sądu dla nieletnich na takie odrzucenie.
czy w razie przyjecia spadku z dobrodziejstwem inwentarza, ale biorac pod uwage brak przedmiotów wartościowych/nieruchomości, jestem zobligowany do sporządzenia spisu inwentarza? na przyklad w celu uniknięcia windykacji z banku mamy.

z góry bardzo dziekuję za poradę i przepraszam jesli naruszyłem jakąś etykietę
pozdrawiam
Wojtek

Ostatnia edycja:
czy w tej sytuacji jest sens zebym odrzucał spadek,
To twoja decyzja. Jeśli się zdecydujesz, to logicznym wydaje się odrzucenie spadku w imieniu małoletniego za zgodą sądu.
biorac pod uwage brak przedmiotów wartościowych/nieruchomości, jestem zobligowany do sporządzenia spisu inwentarza?
To Twój przywilej a nie obowiązek. Jedynie spis/wykaz ogranicza egzekucję. Przy braku spisu, wierzyciel może egzekwować do pełnej wysokości wynikającej z tytułu na podstawie którego prowadzona jest egzekucja.

Czyli, żebym dobrze poukładał to sobie w głowie. Sporządzenie spisu z którego będzie wynikało ze masa spadkowa nie ma żadnej wartości, całkowicie powstrzymuje egzekucje? Czy jednak komornik ma jakąś możliwość dobrania się do mojego portfela?

Dodatkowo czy prawidłowo zakładam ze rzeczy osobiste, zdjęcia, ubrania, jakieś małe meble sa w świetle prawa bezwartościowe i nie będą podstawa do egzekucji.

Myślałem o odrzuceniu spadku ale w tym przypadku tez będzie to w jakimś stopniu kosztowne, wiec wolałbym tego uniknąć jeśli można taniej

Sporządzenie spisu z którego będzie wynikało ze masa spadkowa nie ma żadnej wartości, całkowicie powstrzymuje egzekucje?
Ogranicza a nie wstrzymuje. Odpowiadasz tylko do wysokości aktywów nabytych w spadku. Skoro zdecydujesz się na spis, to poczekaj na jego wynik.
Dodatkowo czy prawidłowo zakładam ze rzeczy osobiste, zdjęcia, ubrania, jakieś małe meble sa w świetle prawa bezwartościowe i nie będą podstawa do egzekucji.
W zasadzie tak. Komornik nie ujmuje tego w spisie, bo to rzeczy niezbywalne. Nie da się ich spieniężyć. Ale sprawdzi rachunki bankowe. Co tam jest, nikt nie wie. Ty też nie dowiesz się bez kwitu potwierdzającego dziedziczenie.

Wiem ze na kontach nic nie ma, jeśli cokolwiek to tylko dodatkowe długi. Z tego dla mnie osobiście wynika ze nie ma absolutnie żadnych aktywów. Tylko pasywa o których wiem i te o których nie wiem. Czyli teoretycznie powinienem spać spokojnie.
Zastanawiam się co będzie mniej kłopotliwe i mniej kosztowne. Odrzucenie spadku to 1 notariusz, + sąd dla nieletnich, decyzja o zgodzie na odrzucenie przed moje dziecko i kolejny raz notariusz.
Jak bardzo kłopotliwe jest sporządzenie spisu?

sporządzenie spisu?

Z treści artykułu 40 Ustawy z dnia 28 lutego 2018 r. o kosztach komorniczych ( t.j. Dz.U.2023.1357) wynika, że
opłata stała od wniosku o:
1) wykonanie postanowienia o zabezpieczeniu spadku,
2) sporządzenie spisu inwentarza
– wynosi 400 złotych
.

w tym przypadku tez będzie to w jakimś stopniu kosztowne

Za odrzucenie spadku w imieniu własnym nie ponosisz dodatkowych kosztów sądowych.

W celu odrzucenia spadku w imieniu dziecka małoletniego należy złożyć do sądu rejonowego , wydział rodzinny i nieletnich właściwego dla miejsca zamieszkania małoletniego dziecka Wniosek o zezwolenie na dokonanie czynności przekraczającej zakres zwykłego zarządu majątkiem dziecka. We wniosku należy podać dane wnioskodawców , czyli rodziców małoletniego dziecka tj. imię, nazwisko, PESEL, dokładny adres zamieszkania. Do wniosku należy dołączyć akt urodzenia małoletniego dziecka, potwierdzenie odrzucenia spadku przez rodzica oraz odpis aktu zgonu osoby zmarłej. Opłata sądowa od złożenia niniejszego wniosku wynosi 100 zł. Dopiero po uzyskaniu zezwolenia sądu, będziesz mógł odrzucić spadek w imieniu małoletniego spadkobiercy.

Ostatnia edycja:
Powrót