Odrzucenie apelacji i 900zł kosztów sądowych...

• Autor wątku Autor wątku zaki123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaki123

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Tydzien temu Sąd Okręgowy w Bydgoszczy oddalił moją apelację w sprawie zadośćuczynienia za utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Dostalem 1000zł za połtoraroczne niewidzenie córki.
Złożyłem apelację ja i "właścicielka" mojego dziecka. Apelacja pozwanej została ODRZUCONA bo złożyła ją po terminie.
Sąd oddalił moją i dopierdzielił mi 900zł kosztów na rzecz pozwanej...
Czy mogli mi zasadzić koszta w przypadku odrzucenia apelacji?

dobrze tylko, że skoro apelacja pozwanej byla odrzucona to tak jakby jej w goole nie składała wiec teoretycznie nie uczestniczy w postępowaniu apelacyjnym. Dlaczego zatem mam jej oddawać pieniadze za adwokata? to jest nonsens ona nie była stroną w postępowaniu apelacyjnym

wszyscy jesteście w błędzie:
http://orzeczenia.katowice.sa.gov.pl/content/$N/151500000000503_I_ACa_000144_2013_Uz_2013-03-26_001

"Zawarty w odpowiedzi na apelację, wniosek powódki o zasądzenie kosztów zastępstwa procesowego za postępowanie odwoławcze nie zasługiwał na uwzględnienie. Jak wynika bowiem z treści § 13 ust. 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 28 września 2002r. w sprawie opłat za czynności adwokackie oraz ponoszenia przez Skarb Państwa kosztów nieopłaconej pomocy prawnej udzielonej z urzędu (Dz. U. z 2002r., Nr 163, poz. 1348), koszty z tytułu zastępstwa procesowego przysługują tylko za prowadzenie sprawy w postępowaniu apelacyjnym. W świetle tej regulacji, skoro Sąd Apelacyjny nie przystąpił do merytorycznego rozpoznania sprawy i odrzucił apelację, która winna była zostać odrzucona przez Sąd Okręgowy na etapie wstępnej kontroli dopuszczalności tego środka odwoławczego, wniosek strony powodowej nie znajdował uzasadnienia."

Powrót