Odrzucenie oferty w urzędzie pracy

• Autor wątku Autor wątku Monika2196
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika2196

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pytanie, ponieważ dostałam wezwanie z urzędu pracy w sprawie oferty pracy lub stażu. Nie pobieram żadnego zasiłku. Problem w tym, że aktualnie opiekuję się chorą starszą osobą, która była w szpitalu a teraz wymaga opieki. Rodzice pracują i nie mam możliwości aby teraz iść na jakiś staż.
Czy jeśli uzasadnię tą sytuację tak w urzędzie to nie wyrejestrują mnie ?
Dodatkowo chodzę do szkoły zaocznie w piątki i w soboty.

Proszę o szybką odpowiedż

Ostatnia edycja:
Bezrobotny - oznacza osobę - członka rodziny obywatela polskiego, niezatrudnioną i niewykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie albo innej pracy zarobkowej

Nie spelniasz na obecna chwile definicji bezrobotnej wiec zostaniesz wyrejestrowana.

Ale w żaden sposób nie mogę odmówić tej propozycji pracy?

A jeśli starałabym się o zasiłek pielęgnacyjny za opiekę nad osobą chorą to wtedy mam prawo odmówić ?

Ostatnia edycja:
Monika2196 napisał:
Ale w żaden sposób nie mogę odmówić tej propozycji pracy?
Monika2196 napisał:
A jeśli starałabym się o zasiłek pielęgnacyjny za opiekę nad osobą chorą to wtedy mam prawo odmówić ?
Jest Pani zarejestrowana w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna, co oznacza osobę zdolną i gotową do podjęcia pracy. W Pani przypadku jest tylko teoria, bo faktycznie nie posiada Pani aktualnie gotowości do pracy.
Skoro z jakichś względów nie jest Pani gotowa podjąć pracy, to UP nie ma możliwości aktywizować Pani i brak jest podstaw do dalszej rejestracji.

Jeśli jesteś zarejestrowana w UP ze względu na ubezpieczenie, a chodzisz do szkoły nawet zaocznie, to prawdopodobnie szkoła może zapewnić Ci ubezpieczenie,

tylko musisz wypełnić jakiś druk.

Przynajmniej tak jest na studiach (bez względu na wiek), nie wiem jak to wygląda w przypadku innych szkół, ale warto się dowiedzieć.

Powrót