Odrzucenie reklamacji przez salon samochodowy.

• Autor wątku Autor wątku mariano_z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariano_z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Mam taki problem, w dniu dzisiejszym moj 4 miesięczny samochód trafił do serwisu. (ASO najbliższe miejsca zamieszkania ale nie tam kupiłem samochód) Po przejechaniu 8 tys km zauważyłem że skóra na fotelu kierowcy jak i kierownicy popękała. Zgłosiłem usterkę dealerowi a on w dniu dzisiejszym dokonał oględzin mojego samochodu. Dealer poinformował mnie że zrobił dokumentację fotograficzną i przesłał (jak on to nazwał do gwaranta) czyli głównej siedziby marki.
Po około godzinie zadzwonił do mnie i poinformował że niestety reklamacja nie została pozytywnie rozpatrzona i nie uznają jej, twierdząc że jest to zużycie mechaniczne. Zastanawiam się czy dopuszczalnym jest wydanie opinii przez tzw. GWARANTA na podstawie zdjęć?

W całej sytuacji czuję się pokrzywdzony, samochód jest praktycznie nowy i nie chcę myśleć jak to będzie wyglądać po przejechaniu np. 100 tys km.

Czy mam prawo udać się do ASO w którym kupiłem samochód i zgłosić tym razem reklamację ale z ustawy?
Proszę pilnie o pomoc.

Jeżeli reklamacja tytułem gwarancji została formalnie negatywnie zakończona, to udaj się do salonu gdzie kupiłeś samochód i złóż sprzedawcy reklamację z ustawy. Pamiętaj tylko że od zauważenia niezgodności do zgłoszenia, nie może być więcej niż 2 miesiące. Póki co zażądaj naprawy, ale biorąc pod uwagę jakość tej tapicerki, obawiam się że nie będzie to ostatnia reklamacja.

mariano_z napisał:
Zastanawiam się czy dopuszczalnym jest wydanie opinii przez tzw. GWARANTA na podstawie zdjęć?
Tak.
mariano_z napisał:
Czy mam prawo udać się do ASO w którym kupiłem samochód i zgłosić tym razem reklamację ale z ustawy?
Tak, jeśli kupiłeś na siebie a nie na firmę. I nie do ASO a do sprzedawcy.

Powrót