Odrzucenie spadku a pismo z sądu

• Autor wątku Autor wątku pikora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikora

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Zamarły w 2021 r ojciec zostawił długi bankowe. Cała rodzina w terminie odrzuciła spadek do czerwca 2022.Dzisiaj dostałam z sądu cywilnego pismo o tym że wierzyciel wystąpił do sądu z wnioskiem o sporządzenie inwentarza spadku. Ja i pozostali z rodziny jesteśmy zobowiązani do zajęcia stanowiska na piśmie w przedmiocie wniosku w ciągu 14 dni pod rygorem pominięcia. Zostaliśmy wezwani do sprawy w charakterze uczestników. Nie rozumiem o co chodzi. Bardzo proszę o porade. Przecież już nie jestem spadkobierca.

Być może sąd nie wie, że odrzuciliście Państwo spadek. Sąd opiera się na wniosku wierzyciela więc każda z wezwanych osób w charakterze uczestnika może odpisać w wyznaczonym terminie, że nie jest spadkobiercą zmarłego ponieważ odrzuciła spadek. Do pisma można dołączyć wypis z oświadczenia złożonego przez daną osobę przed notariuszem.

Witam notariusz przekazał nasze oświadczenia o odrzuceniu spadku do sądu. W piśmie które otrzymałam sąd wymienia wszystkich tych którzy odrzucili spadek z nazwiska jako uczestników w sprawie spadkowej. Wierzyciel chyba nie posiada takich informacji. Może ktoś mial podobny przypadek proszę o odpowiedź.

Powrót