Odrzucenie spadku a zachowek od darowizny

• Autor wątku Autor wątku pikora
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pikora

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam w tym roku zmarł mój ojciec.
Na początku 2001r przekazał bratu gospodarstwo z budynkami aktem darowizny./ był wtedy wdowcem/
Aktualnie był w związku małżeńskim , od macochy dostałam informację , że miał długi kredytowe, ale nie udostępniła mnie umów kredytowych.Majątku praktycznie żadnego nie miał .Czy jeśli odrzucę spadek to pozbawię się prawa do zachowku i czy takowy mnie się należy? Nie mam możliwości sprawdzić jakie były jego długi i czy miał oszczędności/ mogło być zero/Czy przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest dobrym rozwiązaniem? Czytałam, ze wierzyciele i wtedy umieją wejść na konto i są nieraz kłopoty. Proszę o radę.

pikora napisał:
Czy jeśli odrzucę spadek to pozbawię się prawa do zachowku
Niestety, tak.
W polskim prawie nie można odrzucić spadku z zastrzeżeniem zachowku (niepokrytego przez odrzucony spadek).

pikora napisał:
Czy przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest dobrym rozwiązaniem?
Nie masz wystarczających informacji aby zrobić prywatny wykaz inwentarza więc musiałabyś zlecić komornikowi sporządzenie spisu inwentarza a to jest kosztowne w przypadku gdy komornik musi szukać długów i wierzytelności wchodzących w skład spadku.
Poza tym, spadkobierca z dobrodziejstwem inwentarza nie może "spocząć na laurach" nawet gdy ma spis inwentarza. Spis inwentarza może wymagać późniejszego uzupełnienia i nie wolno tego bagatelizować. A gdy w spadku są same długi to nadal trzeba aktywnie uczestniczyć w postępowaniach sądowych z wierzycielami, pilnować terminów, odpowiadać na pozwy, składać zażalenia i powództwa przeciwegzekucyjne, a to wszystko kosztuje pieniądze, czas i nerwy.

Umowy kredytów mogły być ubezpieczone na wypadek śmierci.

Ostatnia edycja:
Dzięki za informacje.

Powrót