Odrzucenie spadku a zachowek.

• Autor wątku Autor wątku ilona37
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ilona37

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie ,potrzebuje porady ws spadku po zmarłej w styczniu tego roku mamie. Otóż mama nie zostawiła po sobie testamentu a w dużym domu jednorodzinnym mieszkał razem z nią w jednej części domu brat a w drugiej mama. Dom nie był przepisany na nikogo. W związku z tym ze mama posiadała długi ( nie przewyższające wartości nieruchomości) chce odrzucić spadek żeby nie spłacać długu bo mnie nie stać. Brat chce dalej tam mieszkać ( zostanie właścicielem domu) oraz chce spłacić dług. Jednak dom z działką jest wart o wiele więcej niż pozostawiony dług. Ja tam nie zamieszkuje na stale ale chciałabym odwiedzając rodzinne strony mieć do dożywotniej dyspozycji część budynku mieszkalnego po mamie , żebym miała prawo z dziećmi tam przebywać. Chciałabym to prawnie rozwiązać ale nie wiem czy jest taka możliwość po odrzuceniu spadku. Moje pytanie : Czy jest jakaś możliwość ze mogę prawnie to załatwić skoro chce odrzucić spadek ?

Odrzucając spadek tracisz wszelkie prawa do majątku wchodzącego do masy spadkowej oraz do zachowku.

Pamiętaj, że jeśli odrzucisz spadek kolejnymi w kolejce do dziedziczenia będą Twoje dzieci.

To oznaczałoby, że gdyby autorka wątku odrzuciłaby spadek to przy sprawie spadkowej wchodziły by do spadku jej dzieci i wówczas jej brat nie byłby jedynym spadkobierca? Pytam bo mam podobny problem.
A z drugiej strony brat nie mógłby jej w formie darowizny po odrzuceniu przez nią spadku przepisać ta część nieruchomości z której korzystała matka na nią?

Ostatnia edycja:
gdyby autorka wątku odrzuciłaby spadek to przy sprawie spadkowej wchodziły by do spadku jej dzieci i wówczas jej brat nie byłby jedynym spadkobierca?
Zgadza się.
Tak na marginesie - spadkobiercy odrzucający spadek często zapominają, że muszą również uzyskać zgodę sądu na odrzucenie spadku przez ich nieletnie dzieci.

brat nie mógłby jej w formie darowizny po odrzuceniu przez nią spadku przepisać ta część nieruchomości z której korzystała matka na nią?
Oczywiście, ale to nie ma nic wspólnego z dziedziczeniem i zależy wyłącznie od dobrej woli brata.

Rovan napisał:
Odrzucając spadek tracisz wszelkie prawa do majątku wchodzącego do masy spadkowej oraz do zachowku.

Pamiętaj, że jeśli odrzucisz spadek kolejnymi w kolejce do dziedziczenia będą Twoje dzieci.

Dziekuje za pomoc.

z drugiej strony brat nie mógłby jej w formie darowizny po odrzuceniu przez nią spadku przepisać ta część nieruchomości z której korzystała matka na nią?
Można narazić się na skargę pauliańską, póki dług nie zostanie spłacony.

Powrót