Odrzucenie spadku - dalsze postępowanie

• Autor wątku Autor wątku aduil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aduil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

Ja i moi bliscy (ojciec, siostra ojca, zstępni siostry ojca) odrzuciliśmy spadek (dług) po moim dziadku, który to zmarł pod koniec roku 2019. Spadek odrzucony został notarialnie w pierwszym kwartale 2020 roku. Kilka dni temu ja i moi bliscy otrzymaliśmy pismo z sądu - odpis wniosku wraz z załącznikami, informujące o możliwości złożenia w terminie 14 dni odpowiedzi na wniosek pod rygorem uznania, że twierdzenia zawarte we wniosku nie są kwestionowane. Sąd zobowiązuje do postępowania do wskazania czy rodzice dziadka żyją, jeżeli nie to wskazania miejsca i daty zgonu, daty miejsca i zgonu dziadków, rodzeństwa i rodzeństwa rodziców dziadka. W załączonym postanowieniu sąd postanawia wezwać mnie i moich bliskich do udziału w sprawie w charakterze uczestników postępowania. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku zostało złożone przez bank. Czy konieczne jest złożenie odpowiedzi na ww. wniosek?

Czy konieczne jest złożenie odpowiedzi na ww. wniosek?
Jak nie chcesz problemów, to obowiązkowo.
Nie tak dawno był podobny wątek, gdzie spadkobierca odrzucił spadek i obrażony na cały świat ze sądem włącznie, nie udzielił odpowiedzi na wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Po latach okazało się, że spadek nabył i w sprawie wydane jest prawomocne postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku.

Powrót