Odrzucenie spadku po dziadku

• Autor wątku Autor wątku Daisho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daisho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dobry Wieczór
Mam takie pytanie i może ktoś mi tutaj pomoże. Dziadek nie spisał testamentu i po jego śmierci automatycznie spadek przejmuje jego syn i córka. Jeśli syn (a mój ojciec) odrzuci spadek to czy ja jako wnuk automatycznie wchodzę w miejsce mojego ojca czy też muszę czekać na odrzucenie spadku przez córkę dziadka a następnie dopiero wtedy zostanę o tym poinformowany i znów mam 6 miesięcy na odrzucenie? Bo pewna Pani sekretarka powiedziała że nie mogę odrzucić spadku od dziadka jednocześnie z moim ojcem.

nie wiem co znaczy jednocześnie wg tej Pani ale automatycznie po Twoim ojcu, ty (i ewentualnie Twoje rodzenstwo) dziedzisz tą częśc spadku po dziadku, ktora by dziedziczyl Twoj ojciec.
tak wiec jak chcesz nie splacac jakichs dlugow po dziadku ( czy o co tam chodzi ze chcesz odrzucic) to tez powinienes odrzucic, ty ewentualnie jakies Twoje dzieci

Mi chodzi o to czy mogę spadek odrzucić w tym samym momencie co ojciec. Czyli że idę do notariusza z ojcem i oboje odrzucamy spadek. Bo babka mówiła coś o tym że dopiero jak zostanę poinformowany o tym że ojciec odrzucił spadek mogę iść ja i odrzucić.

szczerze mówiąc tego ja nie wiem... ale ogolnie macie 6 miesiecy na odrzucenie spadku... wiec wazne tylko zeby sie w tym zmiescic,

Daisho napisał:
Mi chodzi o to czy mogę spadek odrzucić w tym samym momencie co ojciec. Czyli że idę do notariusza z ojcem i oboje odrzucamy spadek. Bo babka mówiła coś o tym że dopiero jak zostanę poinformowany o tym że ojciec odrzucił spadek mogę iść ja i odrzucić.

Niby przez kogo zostaniesz poinformowany?

Powrót