Odrzucenie spadku po kuzynie

• Autor wątku Autor wątku cwy97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cwy97

Użytkownik
Odpowiedzi
299
Kuzyn ze strony ojca zmarł za granicą a pochowany jest w kraju. Zostawil dlug Wiem ze inni, jak i mój ojciec z ktorym jestem pokłucony spadek już odrzucili lub zamierzają to uczynić u notariusza. Sam też tak zamierzam zrobić, min. w imieniu dzieci.
Jak to powinienem zrobić? Czy konieczny jest akt zgonu? Czy jesli inni, którzy sa przedemną, jeszcze tego nie zrobili to ja moge to zrobić przed nimi? Moze za pośrednictwem sądu?

Szanowny Panie, generalnie przyjmuje się, że złożenie oświadczenia o odrzuceniu spadku przed dniem dowiedzenia się o tytule swojego powołania jest bezskuteczne. Gdy dowie się Pan o tym, że Pana ojciec złożył oświadczenie o odrzuceniu spadków wówczas rozpocznie bieg 6 miesięczny temin na złożenie przez Pana oświadczenia w przedmiocie przyjęcia/odrzucenia spadku. Oświadczenie takie składa Pan przed notariuszem lub wnosi do Sądu o odebranie ustnego oświadczenia. Następnie gdy Pan już złoży własne oświadczenie o odrzuceniu spadku składa Pan w terminie 6 miesięcy od złożenia przez Pana oświadczenia o odrzuceniu spadku wniosek do Sądu rodzinnego o zezwolenie na odrzucenie spadku w imieniu małoletniego/małoletnich. Jeżeli dzieci są pełnoletnie to same składają oświadczenie i o zgodę do Sądu rodzinnego nie trzeba występować. Po uzyskaniu zgody Sądu składa Pan oświadczenie przez notariuszem lub Sądem zgodnie z ww. procedurą.

Dziekuje bardzo za odpowiedź. Czy móglby mi Pan jeszcze wskazać czy koniecznie nalezy dostarczyć jakiej dokumenty typu akt zgonu dla zlozenia takiego oswiadczenia o odrzuceniu spadku. Czy do Sadu rodzinnego nalezy koniecznie zlozyć np informacje o zadluzeniu kuzyna. Poprostu nie mam do nich dostepu, wszystko opiera sie na tym ze inni odrzucaja przed nami.

Czy móglby mi Pan jeszcze wskazać czy koniecznie nalezy dostarczyć jakiej dokumenty typu akt zgonu dla zlozenia takiego oswiadczenia o odrzuceniu spadku.

Przede wszystkim odpisy aktów stanu cywilnego (aktu zgonu i aktów urodzenia) w celu wykazania pokrewieństwa pomiędzy spadkodawcą a spadkobiercą.

Czy do Sadu rodzinnego nalezy koniecznie zlozyć np informacje o zadluzeniu kuzyna.

Generalnie odrzucenie spadku nie musi być uzasadnione natomiast wyjątkiem będzie odrzucenie spadku w imieniu dzieci za zgodą Sądu rodzinnego. Sąd rodzinny ocenia czy odrzucenie spadku będzie zgodne z dobrem dziecka więc we wniosku o udzielenie zgody należy wskazać informacje o zadłużeniu (braku majątku) i najlepiej poparcie ich dokumentami (np. wyrok sądu, zestawienie spraw komorniczych wydane przez komornika, wezwanie do zapłaty, wydruk z BIK itd.). Ewentualnie można wnieść o przesłuchanie jako świadka osoby (osób), która ma lub może mieć wiedzę o zobowiązaniach kuzyna i jego sytuacji majątkowej/finansowej.

Powrót