Odrzucenie spadku po matce

• Autor wątku Autor wątku V12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

V12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Z góry przepraszam , bo pewnie takich tematów jest mnóstwo , ale moje zdenerwowanie jakoś nie pozwala mi znaleźdz podobnej sprawy

Około miesiaca temu zmarła moja matka , mozna powiedzieć że mieszkamy od siebie kilka setkilometrów , a stosunki rodzinne z nia oraz bratem były złe

Ale do rzeczy , teraz sie dowiaduje że pewnie za namową brata , zmarła brała jakieś kredyty , nie mam dobrych kontaktów z bratem a i on sam pewnie chciał by aby dług sie rozłożył na mnie , nie wiem czy był jakis testament wiele lat temu powiedziałem że nic od nich nie chce ,
ale w sposób prawny nie było to regulowane ,

jedynie 5 lat temu po smierci ojca , matka wystapiła do sądu o podział i wtedy od razu sie zrzekłem , a jak matka z bratem sie pdzieliła tego nie wiem do dziś

teraz pytanie , nie jestem za bardzo w stanie uzyskać informacji o tym czy matka miała jakiś spadek , znaczy jakie dobra materialne miała na siebie zapisane

czytałem o odrzuceniu całkowitym spadku ,

czy takie postepowanie , ochroni mnie i moja rodzinę przez nie swoimi długami ??
Jesli to dobra droga to jakie dokumenty trzeba i gdzie złozyć , miejsce zamieszkania zmarłej matki to setki km odemnie

mam dorosłego syna czy on tez powienien składać wniosnek o odrzucenie spadku ??

Serdecznie dziekuje
pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót