odrzucenie spadku po ojcu

• Autor wątku Autor wątku gzygzak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gzygzak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Opisze krotko moja sytuacje.Moj tato zmarl nagle w listopadzie tego roku.zostawil niewielki majatek.mama zyje i jest nas czworo rodzenstwa.po tacie zostal ogromny dlug,w postaci kredytu zaciagnietego w banku kilka lat temu kiedy to tata prawadzil firme.Sprawa byla juz u komornika,ktory to juz zlicytowal wiekszosc majatku.W chwili obecnej splacamy ten kredyt{mama teoretycznie}dobrowolnie na podstawie ugody z bankiem.nie zakladalismy jeszcze zadnych spraw spadkowych bo nie bardzo wiemy jak sie do tego zabrac.chcemy zrzec sie calego majatku na mame.moze ktos podpowie mi w jaki sposob to zrobic zebysmy jako corki nie odziedziczyly dlugu.Na koniec jeszcze jedno.Przebywam od kilku lat za granica i nie mam stalego zameldowania w Polsce,a w kraju mojego pobytu obawiazek meldunkowy jako taki nie isnieje czy bedzie z tym jakis problem?Z gory dziekuje za odpowiedzi jezeli komus uda sie dobrnac do konca posta

Witam ponownie.Nikt niestety nie odpisal,ale juz jakos to wszystko poukladalam.Jenak podpinam nowe tytanie.Sprawa spadkowa odbedzie sie 17 lutego.Spadkobiercow jest w sumie 5.Moja mama i 3 rodzenstwa.Dlugi jakie pozostaly po ojcu przewyzszaja wartosc masy spadkowej.Mam pytanie jak bedzie wygladalo oblicznie podatku od nabycia spadku?

mozecie odrzucic spadek

w przeciągu 6 miesiecy od śmierci ojca moga państwo odrzucić spadek wtedy nic nie otrzymacie po ojcu ale nie bedziecie te zodpowiedac za długi. Problem moze jednak miec mama - napisałeś o jakiejs ugodzie, taka ugoda wiąże.
Warto tez poszukaj tez na forum informacji o przyjęciu spadku wprost i z dobrodziejstwem inwentarza - w skórcie jeśli przyjmiesz z dobrodziejstwem inwentarza to odpowiedasz za długi do wysokosci wartosci spadku.

Powrót