Odrzucenie spadku po zmarłym bracie w imieniu małoletnich dzieci – osobne wnioski, dokumenty i czy można u notariusza?

• Autor wątku Autor wątku calum119
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
calum119

calum119

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Zmarł mój brat, po którym chciałabym odrzucić spadek w imieniu moich dwóch małoletnich dzieci. Dzieci są moimi biologicznymi dziećmi, jednak jedno pochodzi z mojego obecnego małżeństwa, a drugie z poprzedniego związku (z innym ojcem).

Chciałabym zapytać:

1. Czy muszę składać oddzielne wnioski do sądu cywilnego o odrzucenie spadku w imieniu każdego dziecka, czy mogę to zrobić w jednym wspólnym wniosku?

2. Jakie załączniki należy dołączyć do wniosku (np. odpis aktu zgonu spadkodawcy, akty urodzenia dzieci, dokument od notariusza o moim zrzeczeniu spadku, akty małżeństwa, itp.)?

3. Czy fakt, że dzieci mają różnych ojców, ma jakiekolwiek znaczenie przy składaniu wniosku (czy drugi rodzic musi wyrazić zgodę lub złożyć osobny wniosek)?

4. Czy odrzucenie spadku w imieniu małoletnich można załatwić u notariusza, czy w przypadku dzieci konieczne jest wcześniejsze uzyskanie zgody sądu rodzinnego?

Z góry dziękuję za pomoc i wskazówki, jak prawidłowo przygotować dokumenty i przeprowadzić całą procedurę.

Pozdrawiam serdecznie

calum119 napisał:
4. Czy odrzucenie spadku w imieniu małoletnich można załatwić u notariusza, czy w przypadku dzieci konieczne jest wcześniejsze uzyskanie zgody sądu rodzinnego?
Można, samodzielnie u notariusza. Składa Pani przy tym oświadczenie, że drugi rodzic wyraża zgodę na odrzucenie spadku w imieniu dziecka.
calum119 napisał:
1. Czy muszę składać oddzielne wnioski do sądu cywilnego o odrzucenie spadku w imieniu każdego dziecka, czy mogę to zrobić w jednym wspólnym wniosku?
Dwa odrębne ponieważ występują różni uczestnicy postępowania. Gdyby dzieci pochodziłyby z jednego związku wystarczyłby jeden wniosek.
calum119 napisał:
2. Jakie załączniki należy dołączyć do wniosku (np. odpis aktu zgonu spadkodawcy, akty urodzenia dzieci, dokument od notariusza o moim zrzeczeniu spadku, akty małżeństwa, itp.)?
Te, które Pani wymienia są wystarczające.
calum119 napisał:
3. Czy fakt, że dzieci mają różnych ojców, ma jakiekolwiek znaczenie przy składaniu wniosku (czy drugi rodzic musi wyrazić zgodę lub złożyć osobny wniosek)?
Drugi rodzic nie musi wyrażać zgody, nie musi podpisywać się pod pani wnioskiem ani składać samodzielnie odrębnego wniosku. Jednak jest uczestnikiem postępowania o ile nie jest pozbawiony władzy rodzicielskiej co do tego.

Czy w celu odrzucenia spadku w imieniu mojego nieślubnego dziecka konieczne jest wcześniejsze uzyskanie zgody sądu rodzinnego?

calum119 napisał:
Czy w celu odrzucenia spadku w imieniu mojego nieślubnego dziecka konieczne jest wcześniejsze uzyskanie zgody sądu rodzinnego?
Nie - dziecko nie musi pochodzić ze związku małżeńskiego, żeby można było odrzucić w jego imieniu spadek u notariusza.

Powrót