odrzucenie spadku - połowa mieszkania

• Autor wątku Autor wątku d_adam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

d_adam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.
Chcialem sie dowiedziec co jeśli kobieta odrzuci spadek swojego męża (długi)
Mieli i mieszkali tez w własnosciowym mieszkaniu oraz kobieta posiada samochod (tylko na siebie, nie na meza)

Moje pytanie:
W przypadku odrzucenia co się stanie z jego polową mieszkania?
Czy coś się doczepią do polowy samochodu?

Prosze o szybką odpowiedź, jest to na prawdę dla mnie wazne

Dzieki i pozdrawiam

Po odrzuceniu spadku odziedziczą je dzieci "męża", aczkolwiek na tym forum to kontrowersyjny pogląd ( art. 1020 kc ), ale by udzielić odpowiedzi za mało danych. Nic o dzieciach tej pary, nic o statusie majątkwoym ich małżeństwa, itp.

W testamencie sporządzonym przez niego widnieje coś takiego, że cały spadek przekazuje żonie, a jeśli ona nie chce lub nie może to wnuczce żony.
Takie samo napisała żona. Chodziło tutaj o przekazaniu mieszkania wnuczce, ale sprawy się skomplikowały.
W tym testamencie wydziedziczył też swoją córkę, więc ona nie ma nic do gadania.

Więc tak.
Całość spadku wg testamentu chce przekazać żonie, ona go odrzuca i tak samo odrzuca go reszta rodziny (wnuczka itd)

Co się wtedy dzieje?

Byli małżeństwem mieszkającym w oddzielnych pokojach, bez zadnej rozdzielności itp.

Jeśli możesz to podaj konkretne pytania bo ja na prawdę się na tym nie znam a potrzebuję pomocy :(

Czyli cały majątek był wspólny, samochód też. jaki był majątkowy status mieszkania ? Nie odrzuca Skarb Państwa :), bo nie może, o ile dobrze pamiętam, bo były duże zmiany, w sądzie będzie sporo pytań o krewnych, tych bliskich i tych dalszych. gdzieś na forum są wnioski spadkowe, poszukaj.

Co oznacza majątkowy status mieszkania?

Jest to mieszkanie własnościowe, wykupione po ślubie i warte okolo 130 tyś.

Rozumiem, że w przypadku odrzucenia mogą dobrać się tylko do majątku który był męża czyli 1/2 majątku wspólnego.
Jeśli tak się stanie to co się stanie z tym jego majątkiem? Co się stanie z połową mieszkania i połową samochodu?

Jeżeli wszyscy odrzucą spadek, to nabędzie go Skarb Państwa - skarbówka ( były zmiany, a kodeks mam sprzed tych zmian ), trzeba będzie dokonać działu spadku, czyli np. spłacić SP :)

A jeśli się nic nie będzie spłacać? Mogą wyrzucić z mieszkania bądź ściągać z emerytury żony?

Dział spadku jest dobrowolny lub przymusowy - przez sąd, sąd może np. całość sprzedać i kasę podzielić, nie da się zjeść jabłka i mieć to samo jabłko ;)

dzieki wielkie za pomoc, to chyba wszystko

Przejrzyj art. 931 - 940 kc, tam krąg spadkobierców ustawowych i ich udziały, a poza tym pomyliłem się nieco, dla ciebie to bez znaczenia, ale w twoim przypadku ostatnim dziedzicem jest gmina miejsca zamieszkania spadkodawcy.

Powrót