odrzucenie spadku przez osoby mieszkajace za granica

• Autor wątku Autor wątku iwet1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwet1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! W styczniu tego roku umarl moj brat. Nie mial zony, ani dzieci. Moj tata rowniez nie zyje od kilku lat.Jest tylko mama, bo oprocz mnie, nie ma zadnego rodzenstwa. Od kilku lat mieszkam w Anglii, z dwuletnia corka ( urodzona w UK) i chlopakiem. Po pogrzebie, zalatwilam w sadzie odrzucenie spadku przeze mnie. Dwa tygodnie temu odbyla sie sprawa w sadzie, na ktorej nie bylam, gdyz nawet nie wiedzialam.Nastepna ma sie odbyc pod koniec czerwca. I teraz mam pytania:

1. Czy moja corka musi odrzucic spadek? Jesli tak, ile mam na to czasu, jakie dokumenty musze przedstawic i czy musze to zrobic osobiscie?
2. Czy musze byc na rozpawie?

Z gory dziekuje.

Dziekuje za odpowiedz.

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy moj partner rownież musi złożyć jakis wniosek? Tak nas poinformowała pani pracująca w sądzie, a pózniej otrzymałam sprzeczną informacje.

2. Czy aby mama mogła mnie reprezentować w sadzie, wystarczy pisemna zgoda?

Czyli jest pewne na 100%, ze moje dziecko dziedziczy ewentualne zadłużenia mojego brata?
I nasunelo mi sie jeszcze jedno pytanie: Do ktorego Sadu Rodzinnego musze sie zwrócić, jesli dziecko nie jest urodzone w Polsce? Odpowiadające mojemu miejscu zameldowania w Polsce?

Niestety, próba dodzwonienia sie do Sadu Rejonowego w moim mieście spełzła na niczym.

Bardzo dziekuje za informacje!

Ja tez mam ten sam problem, moja ciotka zmarla, pozostawiajac dlugi. Moi rodzice, ja z siotrami odrzucilismy spadek,teraz kolej na dzieci. Moja córka ma 3 lata,urodzila sie w UK.
Ja odrzucilam spadek w Polsce przez notariusza a co zrobic z córka? Gdzie powinnam zalatwic wszystkie formalnosci krok po kroku o odrzucenie spadku w jej imieniu?

Jeżeli dziecko jest zameldowane w Polsce - to do sądu jego miejsca zameldowania.
W przypadku braku meldunku może to być sąd właściwy dla miejsca zameldowania rodziców dziecka.
Ogólną właściwość sądu oznacza się według miejsca pobytu (czyli nie zameldowania) danej osoby w Polsce, a gdy nie jest ono znane lub nie leży w Polsce - według ostatniego miejsca zamieszkania tej osoby w Polsce.
Zakładam oczywiście, ze Panie wystąpiłyście o nadanie dzieciom numeru PESEL. Można wtedy dziecko zameldować pod jakimś adresem w Polsce (np. u dziadków jeżeli się zgodzą lub pod adresem zameldowania matki dziecka) i wtedy występować do sądu właściwego dla tego adresu.

569 kpc
§ 1. Właściwy wyłącznie jest sąd opiekuńczy miejsca zamieszkania osoby, której postępowanie ma dotyczyć, a w braku miejsca zamieszkania – sąd opiekuńczy miejsca jej pobytu. Jeżeli brak i tej podstawy – właściwy jest sąd rejonowy dla m. st. Warszawy.

Z tym, że sposób proponowany przez Eol może miec te zaletę, że wszystko będzie szybciej (im mniejszy sąd, tym zwykle szybciej). A na początek spróbowałbym złożyc wniosek do tego samego sądu, gdzie odrzuca spadek autorka pozwu - i rżnąć głupa, że zamiar stałego pobytu to w zasadzie macie w Polsce i w tym mieście, ale za praca wyjechałaś zagranicę... W końcu nic złego nie zrobicie :evil::evil:
A meldunek, moim zdaniem, nie ma tu większego znaczenia. Liczy się "miejsce zamieszkania".

dziekuje za tak szybka odpowiedz. To jeszcze takie pytanko:mieszkamy na stale w UK, ja jestem zameldowana u moich rodziców w Gdansku a moja corka jest zameldowana w Krakowie u tesciow( musiala byc gdzies zameldowana, potrzebne to bylo do zrobienia jej numeru pesel). To do jakiego Sadu Rodzinnego powinnam skladac wniosek o odrzucenie spadku? pozdrawiam

justyna8622 napisał:
jestem zameldowana u moich rodziców w Gdansku a moja corka jest zameldowana w Krakowie u tesciow
Tak naprawdę to tam, gdzie Ci wygodniej, bo uważasz, że tam (potencjalnie) masz miejsce zamieszkania i w jakiś sposób wykażesz, że to Twoje i dziecka miejsce zamieszkania (no bo niby pobyt zagranica jest tylko tymczasowy, a tak naprawde to sercem i dusza cały czas obie jestescie w tym czy innym miejscu, w Gdansku czy Krakowie. Kto niby i po co miałby wykazywać, ze mijasz sie z prawdą?).

u nas podobna sytuacja zmarla ciotka meza i zostaly dlugi rodzenstwo ciotki odrzucilo spadek teraz czas na dzieci czyli moj maz i nasze dzieci...pojawia sie problem- nie mamy zameldowania w polsce wiec ktory sad rodzinny ?
po drugie czy mozna dac pelnomocnictwo komus z bliskiej rodziny w Polsce na odrzucenie spadku przez nasze dzieci ????czy to juz tylko my to mozemy zrobic Prosze o porade

Mam miesiac na odrzucenie spadku-dlugow po zmarlej w Polsce mamie. Moj 18-letni syn urodzil sie w USA i nie ma polskiego obywatelstwa, co nalezy zrobic w Jego przypadku, zeby nie odziedziczyl dlugow.

Dziekuje za wszelkie wskazowki.

Spadek można odrzucić u notariusza. Wystarczy paszport.

A jak dziecko nie ma meldunku w Polsce i na dodatek ma brytyjskie obywatelstwo? gdzie złożyć taki wniosek?

Powrót