odrzucenie spadku przez wnuczkę

• Autor wątku Autor wątku jarecki74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarecki74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam, sprawa dosyć skomplikowana, mam córkę Natalię, jej matka Mirka zmarła w czerwcu ubiegłego roku, (nie byliśmy małżeństwem). w grudniu zmarła jej babcia Jola, czyli matka Mirki.
Prawdopodobnie po babci zostały długi za mieszkanie czynszowe w urzędzie miasta ok 50tyś., nie mam dowodów na to.
babcia miała troje dzieci, Mirka nie żyje , inna córka odrzuciła spadek, jest jeszcze syn (nie wiadomo co się z nim dzieje) który y ma ok 10 dzieci.
chciałbym przeprowadzić postępowanie dla córki o odrzucenie spadku-długów po babci.
Matka córki która zmarla w czerwcu ma jeszcze 2 dzieci z innym facetem, mężem.
proszę o poradę jak to ugryść :)

Czy znasz ostatni adres zamieszkania babci Twojej córki? Chodzi mi o to miejsce zamieszkania za które babcia zalega z opłatami.

Ostatnia edycja:
Natalia ustawowo dziedziczy po swojej babci. Jeżeli jest małoletnia to należałoby jak najszybciej złożyć do najbliższego sądu rejonowego (wydział rodzinny i nieletnich) wniosek o wyrażenie przez sąd zgody na złożenie przez Pana oświadczenia o odrzuceniu spadku w imieniu małoletniego spadkobiercy. We wniosku może Pan wskazać okoliczność wskazujące na zadłużenie babci oraz informacje o tym kiedy zmarły Jola i Mirka. W treści pisma należałoby także zamieścić wniosek o to by sąd sam wystąpił do spółdzielni o zaświadczenie/informację o stanie zaległości czynszowych babci. Opłata 100 złotych. Należy załączyć akt urodzenia Natalii oraz akty zgonu jej mamy i babci (jeżeli Pan dysponuje). Jeżeli Pan nie posiada aktów zgonu i nie może ich otrzymać w USC to można złożyć wniosek bez nich a sąd wezwie do ich złożenia (wówczas USC nie odmówi wydania). Po wydaniu zgody niezwłocznie odrzuca Pan spadek w imieniu córki np. u notariusza. Jeżeli Natalia jest pełnoletnia sama może złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku np. u notariusza.

Powrót