Odrzucenie spadku zmarłego a nieletnie mieszkające za granica

• Autor wątku Autor wątku marysol1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marysol1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. jestem matką dwójki dzieci nieletnich i jednej dorosłej. Mój ojciec zmarł w Polsce i wszyscy chcemy zrzec się majatku. Od 9 lat mieszkamy w NL i tu się rozliczamy itd...
1) co ja muszę zrobić w pierwszej kolejnosci ( W Polsce lub w NL) / Córka 20 lat (to samo bo dorosła)
2) Córka 17 lat ma obywatelstwo polskie ( PESEL równiez ) i mieszka z nami w NL ( ma tez adres zameldowania w POlsce), tu ojciec biologiczny pozbawiony całkowicie praw rodzicielskich
3) Córka 4 lata (córka wspólna z małżeństwa z holendrem), tez dostała obywatlestwo polskie i PESEL oraz obywatlestwo holenderskie.
Na rarzie wystąpiłam do Sądu Rejonowego dla nieletnich z wnioskiem o odrzucenie spadku w imieniu małoletnich w sadzie, który podlega pod miejscowość w której ostatnio przebywał. I niby dalej do konsulatu w NL ... ale czy to oby nie takei proste? inna pani prawnik mi mówi, że jednak wszystko najlepiej załatwic w Polsce , bo niby prościej... ale co w przypadku mojej 4 letniej córki ?

Decyduje prawo polskie a zatem:
1. Odrzuca Pani spadek u notariusza w swoim imieniu,
2. Samodzielnie odrzuca Pani spadek w imieniu córki 17-letniej,
3. Samodzielnie odrzuca Pani spadek w imieniu córki 4-letniej;
Konkrety trzeba ustalić w kancelarii notarialnej - najlepiej zacząć od kontaktu telefonicznego przed przyjazdem do Polski. Może to być dowolna kancelaria notarialna. Na pewno potrzebne będą odpisy aktów ur. oraz odpis aktu zg. pani ojca, jeżeli zmieniła Pani nazwisko to także odpis aktu małżeństwa. Jeżeli któryś z dokumentów sporządzony będzie nie w języku polskim to trzeba dołączyć tłumaczenie przysięgłe.

czy w tym przypadku gdzie jest córka 4 letnia musi być obecny ojciec dziecka? i przy przypadku tej 17 letniej ( odpis o pozbawieniu praw rodzicielskich?)

marysol1980 napisał:
czy w tym przypadku gdzie jest córka 4 letnia musi być obecny ojciec dziecka? i przy przypadku tej 17 letniej ( odpis o pozbawieniu praw rodzicielskich?)
Nie, obecność nie jest potrzebna.

Powrót