Odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku syllussia777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

syllussia777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mieszkam około 7 lat w Szkocji. Mam córkę 4 letnia,która ma obywatelstwo brytyjskie. W czerwcu zmarła moja babcia pozostawiając za sobą spadek wraz z długami. W Polsce jej całą rodziną odrzuca spadek wraz z długami również ja to zrobiłam w tej chwili czekam na sprawe. Dowiedziałam się od Sądu w Polsce że moja córka również musi odrzucić spadek. Powiedzieli mi że muszę się dowiedzieć czy W Szkocji istnieje prawo ze potrzebna jest zgoda na odrzucenie spadku przez małoletniego. Czy istnieje takie prawo i mają prawo ściągać dług po babce od mojej córki która ma brytyjskie obywatelstwo jeśli tak to co mam zrobić aby ja ochronić od tej płatności. Ż góry dziękuję

Nie ma znaczenia obywatelstwo spadkobierczyni. Spadkodawczyni miała polskie obywatelstwo, spadek znajduje się w Polsce.
Pani powinna wystąpić w Polsce o zgodę Sądu Rodzinnego na odrzucenie spadku w imieniu nieletniej, zawiadamiając o tym sąd spadku (przed nim spadek będzie odrzucany, on zaś zawiesi postępowanie do czasu uzyskania ww zgody). Co do zasady, na odrzucenie spadku w imieniu córki ma Pani 6 miesięcy od daty gdy sama Pani spadek odrzuciła.
Jeżeli nic Pani nie zrobi, spadek zostanie przyjęty przez córkę z dobrodziejstwem inwentarza. NA Forum przyklejono Poradnik spadkobiercy/spadkodawcy - lektura obowiązkowa.

Rozumiem pytam,ponieważ Pani w Sądzie w Polsce powiedziała mi że muszę koniecznie dowiedzieć się czy w Szkocji potrzeba takiej zgody na odrzucenie spadku przez maloletnia. Jeśli tak to muszę pisać pismo o zgodę do Sądu we Warszawie. jeśli nie to mogę odrzucić spadek tutaj w Szkocji.

SR dla Warszawy Śródmieścia, Wydział Rodzinny. Wniosek o wydanie zgody na odrzucenie spadku w imieniu nieletniej trzeba udowodnić. Jeżeli aktywa przewyższą pasywa lub nie wie Pani dokładnie, jaki jest skład masy spadkowej, sąd zgody nie wyda.
Zawsze lepiej, gdy spadek z dobrodziejstwem inwentarza przyjmują dorośli - mniejszy kłopot.

Powrót