odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku pg7272
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pg7272

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
przeszukałem forum ale nie odnalazłem pewnego istotnego terminu

odrzucenie spadku przeze mnie i moją żonę (po mojej mamie) nastąpiło w ostatnim dniu czyli w momencie gdy upływał termin 6 miesięcy od śmierci

mamy 2 dzieci - ile mam czasu na skierowanie sprawy do sądu rodzinnego żeby wyraził zgode na odrzucenie przez nich spadku

Także 6 miesiecy ale nie na skierowanie sprawy do sądu rodzinnego tylko na odrzucenie spadku. Najlepiej jest jak najszybciej wystapic z takim wnioskiem do sądu. Chociaż w tym wypadku niebezpieczeństwo jest mniejsze. Małoletni jeżeli nie odrzucą spadku to przyjmują go z dobrodziejstwem inwentarza.
PS Dlaczego Twoja żona odrzucała spadek? Był Testament?

Ostatnia edycja:
przepraszam w pospiechu musiałem źle napisać spadek odrzuciłem ja moi bracia i ojciec

odrzucenie spadku miało miejsce 30.09.2009r . a jutro skaładam wniosek do sądu rodzinnego - mam nadzieje że sprawa nie bedzie trwała aż 6 miesięcy ??

a co z rodzenstwem zmarłej - tez dziedziczą ??? bo oni nie odrzucili spadku?

Witam.A czy szanowny kolega posiada może wzór wniosku który będzie składał do sądu rodzinnego?Jeśli tak to byłbym bardzo wdzięczny.mnie tez czeka składanie takiego wniosku i szukam jakiegoś dobrego wzoru.

wzoru gotowego nie dostałem ale mam coś na wzór

Sąd Rejonowy
III Wydział Rodzinny i Nieletnich
w ......................

Wnioskodawcy: ............dane rodziców dzieci..

WNIOSEK O ROZSTRZYGNIĘCIE W ISTOTNYCH SPRAWACH DZIECKA

Wnosimy o zezwolenie nam na odrzucenie spadku po .......................w imieniu naszych małoletnich dzieci:
................... .ur. ....................r. w.................................
........................ ur. ...................... w ........

Kandydat na kuratora dla małoletnich ..........................................

…………………………………………….

Oświadczam, że wyrażam zgodę na ustanowienie mnie kuratorem dla małoletnich:.......

…………………………………………….

Załączniki:
Akty urodzeń dzieci:
1.
2.
3. Kopia aktu notarialnego o odrzucenie spadku
4. Uzasadnienie wniosku

Powrót