Odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku pprzemek78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pprzemek78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry,

W sprawie odrzucenia spadku sporo czytałem zanim zdecydowałem się na pisanie na tym forum (które zresztą swego czasu bardzo mi pomogło), nie znalazłem nigdzie w miarę jasnej odpowiedzi co do mojego przypadku. Pozwolę sobie przedstawić ten przypadek.

Babcia mieszka z synem w jednym mieszkaniu (syn oczywiście jest zameldowany), syn umiera i jedyny spadek jaki po sobie pozostawia to spore długi. Umiera babcia i pozostawia po sobie mieszkanie znacznej wartości. I tu pytanie, czy syn i córka ojca mogą się zrzec spadku po ojcu (by nie przejmować jego dużych długów) a przyjąć ustawowy spadek po babci ? Czy w tej sytuacji długi mogą przejść na brata tegoż syna czyli mojego ojca który ma prawo do połowy wartości tego mieszkania ?

Bardzo dziękuję za wszelki odpowiedzi i serdecznie wszystkich pozdrawiam

pprzemek78 napisał:
czy syn i córka ojca mogą się zrzec spadku po ojcu (by nie przejmować jego dużych długów) a przyjąć ustawowy spadek po babci ?
Jeśli syn babci zmarł przed babcią to wtedy te dwa spadki (po babci i po jej synu) nie łączą się ze sobą i dzieci syna babci mają swobodę wyboru który spadek odrzucają czy przyjmują. Mogą więc odrzucić spadek po ojcu, przyjąć spadek po babci.

pprzemek78 napisał:
Czy w tej sytuacji długi mogą przejść na brata tegoż syna czyli mojego ojca który ma prawo do połowy wartości tego mieszkania ?
Tak, spadek z długami może przejść na Twojego ojca jeśli nie odrzuci spadku po bracie w terminie 6 miesięcy liczonym dla niego od chwili gdy ostatnie z dzieci jego brata już odrzuci spadek.
Gdy spadek odrzuci Twój ojciec to wtedy Ty będziesz miał kolejne 6 miesięcy czasu na odrzucenie spadku.
Gdy Ty odrzucisz spadek a masz dzieci niepełnoletnie to wtedy powinieneś odrzucić spadek w ich imieniu.

Czy żona zmarłego syna babci żyje?
A jeśli zmarła to przed nim czy po nim?

Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Żona syna babci żyje, wzieli sądowy rozwód wiele lat temu i nie żyli razem.

pprzemek78 napisał:
Żona syna babci żyje, wzieli sądowy rozwód wiele lat temu i nie żyli razem.
W takim razie wszystko w porządku. Żona rozwiodła się więc nie musi odrzucać spadku po byłym mężu bo nie dziedziczy po nim ustawowo. Nie mam więcej pytań.

Ostatnia edycja:
Jeszcze raz wielkie dzięki za zainteresowanie moim problemem i odpowiedz :)

Pozdrawiam serdecznie :)

Powrót