Odrzucenie spadku

• Autor wątku Autor wątku kamila81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamila81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zmarł mój teść i chciałam zapytać czy mój mąż może odrzucić spadek i czy nie przechodzi on na nasze dzieci. Drugim pytaniem jest czy potrzebne jest założenie sprawy spadkowej jeżeli teść nie sporządziła żadnego testamentu w przypadku właśnie odrzucenia spadku. Mąż nic nie chce bo w sumie są same długi a mieszkanie w którym mieszkał jest spółdzelcze i mieszka w nim teściowa z synem swoim. Oczywiście mieszkanie również jest zadłużone.
Ogólenie czy maż może odrzucć spadek,czy nie przechodzi na nasze dzieci i czy może to zrobić bez zakładania sprawy spadkowej.

pytanie z serii: tysiąca i jednej nocy...

należy użyć opcji szukaj...

ew. czekać aż ktoś będzie chciał po raz 39 pisać to samo;

trzeba odrzucić, przechodzi na dzieci;

Może odrzucić, może to zrobić w formie oświadczenia, ma na to 6 miesięcy od chwili powiedzenia sie o tytule powołania. Można takie oświadczenie złożyć przed sądem, jak i przed notariuszem. W przypadku złożenia ustnego oświadczenia o odrzuceniu spadku przed notariuszem sporządza on protokół, który zgodnie z art. 104 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. Prawo o notariacie ma formę aktu notarialnego. Sądem właściwym do przyjęcia oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku jest sąd rejonowy, w którego okręgu znajduje się miejsce zamieszkania lub pobytu składającego oświadczenie. Zgodnie z art. 640 Kodeksu postępowania cywilnego notariusz lub sąd przesyła niezwłocznie oświadczenie wraz z załącznikami do sądu spadku. Konsekwencją odrzucenia spadku będzie wyłączenie spadkobiercy z dziedziczenia, tak jakby nie dożył otwarcia spadku, czyli w jego miejsce będą dziedziczyć pani i wasze dzieci.

ChrystianZ napisał:
Może odrzucić, może to zrobić w formie oświadczenia, ma na to 6 miesięcy od chwili powiedzenia sie o tytule powołania. Można takie oświadczenie złożyć przed sądem, jak i przed notariuszem. W przypadku złożenia ustnego oświadczenia o odrzuceniu spadku przed notariuszem sporządza on protokół, który zgodnie z art. 104 ustawy z dnia 14 lutego 1991 r. Prawo o notariacie ma formę aktu notarialnego. Sądem właściwym do przyjęcia oświadczenia o przyjęciu lub odrzuceniu spadku jest sąd rejonowy, w którego okręgu znajduje się miejsce zamieszkania lub pobytu składającego oświadczenie. Zgodnie z art. 640 Kodeksu postępowania cywilnego notariusz lub sąd przesyła niezwłocznie oświadczenie wraz z załącznikami do sądu spadku. Konsekwencją odrzucenia spadku będzie wyłączenie spadkobiercy z dziedziczenia, tak jakby nie dożył otwarcia spadku, czyli w jego miejsce będą dziedziczyć pani i wasze dzieci.

no to jeszcze dodaj co z odrzuceniem dzieci;

bo Pani, to raczej nie dziedziczy...chyba coś pomyliłeś...no a może po teściach się dziedziczy...jakaś nowa podstawa;p

P. Rafale wiem ze jest duzo odpowiedzi i przepraszam za kolejne pytanie ale brak czasu na szukanie. Wiedziałm że mąż może odrzucić ale nie wiedzialm ze na dzieci przechodzi(nasze)co właśnie mamy zrobić w przypadku naszego 8 miesięcznego dziecka?
Jescze raz pytam czy jest potrzebne założenie ogolnie sprawy spadkoewej?
Przepraszam ale ja jestem z tych co muszą mieć jak glupkowi wyjaśnione. Serdecznie pozdrawiam

skoro pani MUSI, to albo męża pani wyśle do szukania albo uda się do prawnika odpłatnie;

mi tez się nie chce czytać książek, a muszę aby wykonywać swój zawód;

a poza tym naraża się pani na uzyskiwanie nieprecyzyjnych odpowiedzi, tak jak kolega wyżej coś napisał...chyba że pani to wystarczy:

1. sprawa spadkowa nie musi być;
2. należy udać się do notariusza i odrzucić spadek;
3. należy złożyć w sądzie rodzinnym wniosek o wyrażenie zgody na odrzucenie spadku w iminiu małoletniego dziecka, po uzyskaniu zgody udać się do notariusza z dokumentem z sądu i odrzucić spadek w imieniu dziecka;

dziekuje serdecznie nie napisałam ze mi sie nie chce ale przeglądałam i nie znalazłam nic co do dzieci...nie rozumiem pana zgryźliwości wiecej uśmiechu na codziń życzę i jeszcze raz dziekuje za odpowiedz

kamila81 napisał:
dziekuje serdecznie nie napisałam ze mi sie nie chce ale przeglądałam i nie znalazłam nic co do dzieci...nie rozumiem pana zgryźliwości wiecej uśmiechu na codziń życzę i jeszcze raz dziekuje za odpowiedz

zgryźliwość to cecha charakteru (usposobienia), nie da się tego rozumieć;p

poza tym jest pani w błędzie albo nie umie wykorzystać narzędzia wyszukiwarki, co najmniej sam 20 razy pisałem o odrzuceniu spadku w imieniu małoletnich dzieci...

jescze raz dziękuję i życzę miłego dnia a tak na maginesie nie umiem:)))ale wiedziałm ze spotka tak miłą osobe która kolejny raz odpowie na moje pytanie:)

Przepraszam za nie precyzyjną odp. zagapiłem sie a potem już nie miałem możłiwość sprostowania swojej pomyłki. Nie mniej dziękuję Panu Rafałowi który jak mniemam jest praktykującym prawnikiem za wytknięcie mi i sprostowanie mojego błędu. Pozdrawiam.

a to dla tych którzy może powtórza pytanie...

Art. 1015. § 1. Oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może
być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca
dowiedział się o tytule swego powołania.
§ 2. Brak oświadczenia spadkobiercy w powyższym terminie jest
jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku. !!!!!Jednakże gdy spadkobiercą
jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych albo osoba,
co do której istnieje podstawa do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia,
albo osoba prawna, brak oświadczenia spadkobiercy w terminie jest
jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza!!!!!.
Czyli odpowiedzialnośc zadługi tylko do wartości tej części spadku,
która przypada spadkobiercy. Nigdy więc przyjęcie spadku przez
małoletniego nie będzie obciążeniem.
Jeżeli tego mało, to jeszcze można odrzucić spadek za dziecko za zgodą
sądu opiekuńczego Postanowienie

z dnia 25 czerwca 1996 r.

Sąd Najwyższy

II CRN 214/95

Nabycie spadku przez osobę niemającą pełnej zdolności do czynności
prawnych, a więc m.in. przez osobę małoletnią (art. 11 k.c.), z
wyjątkiem sytuacji, gdy następuje na podstawie oświadczenia o przyjęciu
spadku wprost, które jednakże wymaga zgody sądu opiekuńczego (art. 101 §
3, art. 156 i art. 178 § 2 k.r.o.), jest zawsze bezpłatnym
przysporzeniem, którego rozmiar określa ustawa (przy dziedziczeniu
ustawowym) lub treść testamentu (przy dziedziczeniu testamentowym), bądź
- gdy długi spadku są równe wartości stanu czynnego spadku lub go
przewyższają - wprawdzie do przysporzenia nie prowadzi, ale nie powoduje
żadnego uszczuplenia majątkowego (art. 1015 § 2 w związku z art. 1012
k.c.). Dlatego w postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku, w którym
małoletnie dziecko reprezentowane jest przez jedno z rodziców będące też
spadkobiercą, regułą jest, iż nie zachodzi między nimi kolizja
interesów, wykluczająca w myśl art. 98 § 3 k.r.o. w związku z § 2 tego
artykułu reprezentację dziecka przez tegoż rodzica. Jednakże wyjątkowo,
gdy np. rodzic reprezentujący dziecko domaga się na swoją rzecz udziału
w spadku ponad wynikający z treści testamentu albo podważa ważność
testamentu sporządzonego na rzecz dziecka, działanie jego zmierza do
uszczuplenia udziału w spadku przypadającego dziecku lub nawet do
pozbawienia go tego udziału. Tak też działanie rodzica należy ocenić,
gdy dochodzi on - obok dziecka - stwierdzenia dziedziczenia gospodarstwa
rolnego wchodzącego w skład spadku na swoją rzecz, w okolicznościach
nasuwających uzasadnione wątpliwości co do tego, czy spełnia warunki
uprawniające go do tego dziedziczenia. W wymienionych sytuacjach kolizja
interesu dziecka i rodzica sprzeciwia się reprezentowaniu dziecka przez
tego rodzica. Jeżeli wówczas dziecka nie może reprezentować drugie z
rodziców, powinien je reprezentować kurator ustanowiony przez sąd
opiekuńczy (art. 99 k.r.o.).

Witam chciałbym doprecyzować jedną kwestię dotyczącą odrzucenia spadku u notariusza. Zmarłu ojciec zostawił żonę, córkę i niepelnoletniego syna.
Jak rozumiem u notariusza - przy notarialnym poświadczeniu nabycia spadku i jednocześnie odrzuceniu, muszą być obecne 3 ww. osoby.
Pytanie:
1) Czy osobiste stawiennictwo jest absolutnie konieczne?
2) matka, a żona zmarłego przebywa w USA i nie może przyjechać. Czy córka posiadająca pełnomocnictwo matki może za nią złożyć oświadczenie przed notariuszem o odrzuceniu spadku?
3) syn małoletni - czy dobrze rozumiem że potrzebne jest postanowienie sądu rodzinnego zezwalające na złożenie oświadczenia zamiast syna? Czy takie oświadczenie może być wydane na rzecz córki czy sąd wyda postanowienie na rzecz matki (będącej w USA).
Dziękuję za pomoc!

w takich sytuacjach raczej notariusz odpada, trzeba do sądu iść i tam przeprowadzać stwierdzeniówke;

odrzucić spadek można u notariusza zawsze;

druga kwestia to do czego jest pełnomocnictwo?? do wszystkiego??

co do dziecka, to zgodnie z prawem powinno być tak, iż przed wyjazdem należało ustanowić opiekuna faktycznego dla dziecka; i taki opiekun faktyczny mógłby wówczas składać wniosek o zgodę na odrzucenie;

co nie zmienia faktu, iż osba przebywająca w USA może do was przesłać podpisanego osobiście wniosku i umotywować go odpowiednio, ustanowić kogoś z was pełnomocnikiem do reprezentowania jej w tej sprawie (wówczas doręczenia do pełnomocnika idą) a Wy to złożycie w sądzie i w jej imieniu będziecie działać;

Dziękuję Rafał_26 za odpowiedź.
A zatem zakładamy sprawę o stwierdzenie nabycia spadku właściwym dla zmarłego sądzie i składamy oświadczenia o odrzuceniu spadku.
1. co do pytania o zakres pełnomocnictwa jeszcze go nie widziałem i nie wiem czy na jego podstawie córka może w imieniu matki odrzucić spadek (czy w pełnomocnictwie musi być to literalnie stwierdzone, tj. napisane? zwykłe pełnomocnictwo do czynności zwykłego zarządu nie obejmuje umocowania do odrzucenia?)/.
2. co do przedstawiciela dla syna - jak rozumiem musi być złożony wniosek do sądu rodzinnego o ustanowienie opiekuna? (art 148 KRO mówi o wskazaniu osoby opiekuna przez matke/ojca, czy matka musi wysłać z USA ośw. że chce by córka była opiekunem dla syna (brata córki)?

Rafał na końcu ostatnia rzecz: przecież nad małoletnimi dziećmi władze rodzicielską sprawują rodzice. Zatem czy matka mająca władzę nad synem może wydać za syna oświadczenie, iż on też odrzuca spadek?
Czytam Kpc i jak rozumiem sędzia na posiedzeniu może przyjąć ww. ośw. i sprawa nie będzie ciągnęła się miesiącami? Orientujesz się ile to trwa? Jak czytam przepisy ogólne pos.nieprocesowego, uczestnicy nie muszą być obecni na rozprawie (art513 kpc)? (sąd właściwy leży 350 KM od miejsca zamieszkania mieszkają zainteresowani).
Pozdrawiam!

1. odrzucić można u notariusza;
a. pełnomocnictwo musi być do odrzucenia spadku, wynika to z przepisów kpc, jeśli już więc je czytasz...to doczytaj jak masz czas, na chwilą obecną nie pamiętam, który art.;
2. matka nie moze, musi mieć zawsze zgodę sądu rodzinnego;

przy czym spokojnie osoby które dziedziczą w pierwszej kolejności, powinny odrzucć w terminie 6 miesięcy od dnia śmierci, następne osoby już w terminie 6 misesięcy od chwili kiedy się dowiedziały o odrzuceniu przez te pierwsze osoby - ale żeby nie było żadnych komplikacji, najlepiej jest to od razu zrobić;

postępowanie w S.Rodzinnym, to złożenie wniosku o wyrażenie zgody na odrzucenia spadku i umotywowanie wniosku - podanie dokumentów wskazujących na długi, na brak majątku, na obciżenie majątku, nie jest to skomplikowana sprawa;

Powrót