odrzucenie sprzeciwu od nakazu zapłaty

• Autor wątku Autor wątku vitoreth
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vitoreth

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam otóz taki problem, w dniu 29.10.2013 dostałem nakaz zapłaty na który złożyłem sprzeciw w dniu 9.11.2013 dzisiaj dostałem odpis postanowienia(zarządzenia) odrzucający mój sprzeciw z powodu przekroczenia terminu, gdzie sąd podaje date 25.10.2013 jako doręczenie nakazu zapłaty, co nie zgadza się ze stanem faktycznym, nie wiem teraz w jaki sposób mam na to odpisać.

Z góry dziękuje za pomoc, nawet nie wiedziałem że taka strona istnieje, na UP też o tym nie wspominali a żadnego potwierdzenia kiedy zostało odebrane wystawić nie chcieli, temat do zamknięcia.Pozdrawiam i jeszcze raz DZIĘKUJE.

Problem może wynikać z kilku kwestii:
1. nieczytelnego stempla pocztowego;
2. wpisaniem nieprawidłowej daty przez odbiorcę lub listonosza.

No chyba, co mało prawdopodobne, że user pisze o dacie przekazania mu przez kogoś tej przesyłki, kto ją odebrał w domu i mu przekazał z opóźnieniem.

vitoreth napisał:
w jaki sposób mam na to odpisać.
Jeżeli zarządzenie jest wadliwe : zażalenie.
A jaka data doręczenia jest wpisana na kopercie przesyłki sądowej ?
Przepis prawny:
§ 4.
(...)
2. (...) Na stronie adresowej przesyłki doręczający wpisuje datę doręczenia, co potwierdza własnoręcznym podpisem.

rafal_26 napisał:
Problem może wynikać z kilku kwestii:
1. nieczytelnego stempla pocztowego;
2. wpisaniem nieprawidłowej daty przez odbiorcę lub listonosza.

No chyba, co mało prawdopodobne, że user pisze o dacie przekazania mu przez kogoś tej przesyłki, kto ją odebrał w domu i mu przekazał z opóźnieniem.

odbierane było na poczcie 29, byłem nawet sprawdzić to u nich w okienku i tam też mają 29, na w/w stronie (śledzenie przesyłki) też jest 29, awizowano 14, więc ten 25 to trochę z nieba wzięty

Być może ktoś źle spojrzał na datę i pomylił 5 z 9.
Trzeba składać zażalenie/skargę na odrzucenie sprzeciwu z argumentacją j/w.

Powrót