Odrzucenie umowy o pracę

• Autor wątku Autor wątku kamilek17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamilek17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Sprawa wygląda następująco: Pracowalam na umowę-zlecenie. Teraz mi sie skonczyla i moj pracodawca zwleka z podpisaniem nastepnej umowy, ale mialam obiecana umowe o prace. Poszlam do urzędu pracy i sie dowiedzialam ze moj pracodawca ma dostac pieniadze za utworzenie nowego stanowiska pracy. W rozmowie z pracodawca dowiedzialam sie ze mam pracowac na pol etatu co w ogole mi sie nie oplaca (dojazdy). Udalam sie do urzedu pracy raz jeszcze i pani powiedziala mi że jesli nie podpisze tej umowy to bede skreslona z listy? na okres 4 miesiecy. Chcialabym dodac ze juz mam inna oferte pracy z ktorej chcialbym skorzystac, a jest to staz. Wiec odmowilam stazu wlasnie z powodu mojego wczesniejszego pracodawcy. Moje pytanie jest nastepujace:
-czy musze podpisywac umowe o prace?
-jezeli juz podpisze umowe to czy po miesiacu pracy bede mogla ją zerwac i po zerwaniu czy bede mogla od razu zarejestrowac sie na bezrobocie?

kamilek17 napisał:
Poszlam do urzędu pracy i sie dowiedzialam ze moj pracodawca ma dostac pieniadze za utworzenie nowego stanowiska pracy. W rozmowie z pracodawca dowiedzialam sie ze mam pracowac na pol etatu co w ogole mi sie nie oplaca (dojazdy). Udalam sie do urzedu pracy raz jeszcze i pani powiedziala mi że jesli nie podpisze tej umowy to bede skreslona z listy? na okres 4 miesiecy. Chcialabym dodac ze juz mam inna oferte pracy z ktorej chcialbym skorzystac, a jest to staz. Wiec odmowilam stazu wlasnie z powodu mojego wczesniejszego pracodawcy.
kamilek17 napisał:
Moje pytanie jest nastepujace: -czy musze podpisywac umowe o prace?
O wymiarze czasu pracy (pół etatu) dowiedziałaś się przed czy po odrzuceniu oferty stażu? Jakie dokładnie argumenty podałeś odmawiając przyjęcia oferty stażu? Czy masz świadomość, że stypendium stażowe przyniosłoby Ci wyższy dochód miesięczny niż praca na pół etatu (przy założeniu, że pracodawca oferuje te pół etatu od tzw. najniższej krajowej)?

Powrót