Odrzucenie wniosku o uzasadnienie postanowienia

• Autor wątku Autor wątku blazej907
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blazej907

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Sprawa jest dość dziwna

Otóż w postępowaniu o ustanowienie kuratora spadku jako wnioskodawca złożyłem wniosek o sporządzenie uzasadnienia w całości oraz doręczenie mi postanowienia wraz z uzasadnienie. Po czym sąd wydał postanowienie o odrzuceniu wniosku, bo jest spóźniony. Chociaż wniosek był złożony w terminie (2 dni po jego doręczeniu). Postanowienie nie było uzasadnione. Dlatego zgodnie z pouczeniem od razu (tego samego dnia) wniosłem u uzasadnienie tego drugiego postanowienia. I znowu sąd wydał postanowienie, w którym odrzuciłem ten wniosek, uznając, że jest spóźniony. Sytuacja jest kuriozalna, bo wnioski składam w terminie, a sąd i tak je odrzuca, za każdym razem uznając, że jest spóźniony. Tak można się bawić w nieskończoność. :roll:

Jak mam postąpić w tej sprawie? Wnieść zażalenie bezpośrednio do sądu odwoławczego z pominięciem sądu I instancji?

yogi123 napisał:
Może wysyłasz wnioski listem zwykłym?
Możliwe, że to jest przyczyna ale z drugiej strony przepisy nie wymagają poleconego i z powołaniem się na stempel na kopercie listu zwykłego można dowieść daty wysłania.

Każdy wniosek był wysyłany listem poleconym. Co mam w tej sytuacji zrobić?

Powrót