Odrzuciłem spadek po rodzicu, czy teraz mam prawo do spadku po jego rodzeństwie?

• Autor wątku Autor wątku krzysztof2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztof2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Kilka lat temu dorzuciłem spadek po swoim ojcu.
Teraz zmarł jego brat nie pozostawiając testamentu, był wdowcem bez dzieci ale jeszcze żyje jedno jego rodzeństwo mające dzieci.
Czy w takiej sytuacji do spadku na mocy ustawy dochodzi tylko to jedno żyjące rodzeństwo zmarłego?
Czy ja też dochodzę do części spadku pomimo że mam dalsze pokrewieństwo względem obecnego spadkodawcy i wcześniej odrzuciłem spadek po swoim ojcu?

Bardzo proszę o pomocną odpowiedz.

krzysztof2000 napisał:
Kilka lat temu dorzuciłem spadek po swoim ojcu.
Teraz zmarł jego brat nie pozostawiając testamentu, był wdowcem bez dzieci ale jeszcze żyje jedno jego rodzeństwo mające dzieci.
Czy w takiej sytuacji do spadku na mocy ustawy dochodzi tylko to jedno żyjące rodzeństwo zmarłego?
Czy ja też dochodzę do części spadku pomimo że mam dalsze pokrewieństwo względem obecnego spadkodawcy i wcześniej odrzuciłem spadek po swoim ojcu?

Bardzo proszę o pomocną odpowiedz.

Może nie jasno napisałem?

Parę lat temu Adam kawaler bez dzieci odrzucił spadek w całości po swoim zmarłym ojcu Antonim.
Teraz zmarł bez testamentu brat Antoniego – Jan który był wdowcem bez dzieci a który był dla Adama wujkiem.
Żyje jeszcze ostatnia z rodzeństwa spadkodawcy siostra Zofia z dwójka dzieci.
Czy Adam może nadal dziedziczyć część spadku po wujku pomimo że parę lat temu odrzucił spadek w całości po swoim ojcu, który był bratem zmarłego spadkodawcy?
Czy już nie ma do tego prawa?

krzysztof2000 napisał:
Czy Adam może nadal dziedziczyć część spadku po wujku pomimo że parę lat temu odrzucił spadek w całości po swoim ojcu, który był bratem zmarłego spadkodawcy?
Skoro Twój wujek zmarł po Twoim ojcu to spadek po wujku nie mógł wejść w skład spadku po Twoim ojcu a więc są to dla Ciebie dwa odrębne spadki. Spadek po ojcu odrzuciłeś a spadek po wujku możesz teraz przyjąć albo też odrzucić.

Powrót