Odrzucona reklamacja naprawy gwarancyjnej laptopa

• Autor wątku Autor wątku Talibowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Talibowy

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witajcie,
mam problem z reklamacją naprawy gwarancyjnej laptopa i nie wiem co mogę jeszcze zrobić. Z góry przepraszam, że to będzie dłuższa historia.

Kilka miesięcy temu mój laptop zepsuł się na kilka dni przed końcem gwarancji. Wysłałem go do producenta, który wymienił kilka elementów, w tym matrycę. Po otrzymaniu laptopa z powrotem okazało się, że nowa matryca jest strasznie ciemna, do tego stopnia, że ciężko na nim pracować, lub cokolwiek oglądać. Próbowałem mailowo złożyć reklamację na naprawę gwarancyjną i prosiłem o zabranie laptopa, ale producent się na to nie zgodził i z marszu odrzucił reklamację twierdząc, że „zamontowana matryca ma taką specyfikację techniczną jak oryginalna”. Próbowałem robić zdjęcia ekranu, ale nie byłem w stanie pokazać stopnia zaciemnienia ekranu. Każdy z trzech telefonów, których użyłem automatycznie rozświetlał zdjęcie, przez co ekran wydawał się jaśniejszy niż w rzeczywistości. Gdy wysłałem te zdjęcia do producenta wraz z informacją, że w rzeczywistości matryca jest dużo ciemniejsza, producent ponownie odrzucił moje roszczenia i odmówił nawet przyjęcia laptopa do serwisu na oględziny.

Wtedy postanowiłem złożyć reklamację przez sklep, w którym kupiłem laptopa i na kolejny dzień po otrzymaniu odmowy od producenta wysłałem laptopa do sklepu. Sklep przyjął sprzęt i odesłał go do producenta. Po miesiącu otrzymałem informację, że laptop zostanie odesłany bez czynności serwisowych wraz z tym samym pismem, które dostałem od producenta (czyli z datą sprzed wysyłki laptopa do sklepu).
Przez półtora miesiąca próbowałem rozmawiać ze sklepem na ten temat, chcąc uzyskać informacje dlaczego przez miesiąc nikt nawet nie zweryfikował moich zastrzeżeń i nie sprawdził laptopa oraz dlaczego w odpowiedzi dostałem pismo z datą sprzed wysyłki laptopa? Byłem cały czas zwodzony, *** albo nie odpowiadał mi na temat (i np. podawał daty związane z naprawą gwarancyjną, a nie moją reklamacją tej naprawy), albo bawili się w głuchy telefon i przekazywali mi maile od ***, w których dowiadywałem się ponownie, że matryca ma taką samą specyfikację techniczną jak oryginalna”. W końcu dałem spokój widząc, że nie otrzymam żadnych odpowiedzi.

I teraz chciałbym się Was poradzić co zrobić w tej sytuacji? Laptop kosztował mnie kilka tysięcy i to nie jest kwota, którą łatwo mi zignorować, ale też wolałbym nie mieszać się w sprawę sądową, która długo potrwa i która będzie mnie kosztować kolejne tysiące zł.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jedyne co możesz zrobić to pozyskać korzystną dla Ciebie opinie rzeczoznawcy i próbować ponownie się odwołać.

Jeśli to nie pomoże to pozostaje droga Sądowa.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ewentualnie Sprobuj jeszcze przez rzecznika praw konsumentów, ale raczej nie wróżę powodzenia…. Czyli tak jak napisał mój poprzednik zostanie Ci droga sądowa

Mass1910 napisał:
Jedyne co możesz zrobić to pozyskać korzystną dla Ciebie opinie rzeczoznawcy i próbować ponownie się odwołać.

Myślę, by zanieść laptopa do studia fotograficznego i poprosić specjalistę o zrobienie lepszej fotki, która lepiej odwzoruje stan faktyczny.

Producent ma nawet na swojej stronie internetowej ma napisane, że oni nie są zainteresowany pozasądowym rozstrzyganiem sporów, dlatego wątpię, by uznali opinię rzeczoznawcy.

Choćbyś wynajął najlepszego fotografa na świecie to będzie TYLKO zdjęcie. Opinia biegłego to już coś, jeśli faktycznie jest "coś nie tak" z matrycą i biegły to stwierdzi to chociaż masz z czym iść do sądu (jeśli się zdecydujesz)

Mass1910 napisał:
Choćbyś wynajął najlepszego fotografa na świecie to będzie TYLKO zdjęcie. Opinia biegłego to już coś, jeśli faktycznie jest "coś nie tak" z matrycą i biegły to stwierdzi to chociaż masz z czym iść do sądu (jeśli się zdecydujesz)

Dokładnie. Zdjęcie to tylko zdjęcie, na każdym ekranie może się wyświetlić inaczej. Podstawa to opinia rzeczoznawcy.

To ma być po prostu rzeczoznawca majątkowy, czy mam znaleźć jakiegoś konkretnego, który specjalizuje się w sprzętach elektronicznych? A jeśli tak, to jak takiego znaleźć?

Rzeczoznawca który zajmuje się tego typu elektroniką. Poszukaj na necie najlepiej w swoim regionie bo będziesz musiał oddać laptop do badań. Ewentualnie możesz poszukać czy w twoim rejonie jest jakis biegły sądowy z tego zakresu który działa również prywatnie. Wtedy większa szansa, że w razie sporu sądowego biegły powołany przez sąd nie podważy prywatnej opinii kolegi po fachu 😉 listę biegłych znajdziesz na stronie sadu okręgowego właściwego dla twojego miejsca zamieszkania

Powrót