Odrzucona reklamacja obuwia Nike, proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku reza93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reza93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam Państwa. Bardzo proszę o pomoc.

Dnia 14.09.2014r zakupiłam buty Nike model 629802048 w sklepie Trygon Sport w Krakowie, wszystko było z nimi super, do 10.04.2015r., wtedy zauważyłam że przetarł się materiał po wewnętrznej stronie na piętach obu butów i po treningu (biegam) ściągłam buty i miałam całe zakrwawione pięty i obdarte, dodatkowo już kilka dni wcześniej języki w butach zaczęły mnie też obdzierać, bo wyszła z nich pianka i jakieś ostre elementy. Postanowiłam złożyć reklamację w sklepie, dostałam odpowiedź że reklamacja została nieuznana ponieważ obuwie były stosowanie niezgodnie z przeznaczeniem. Chciałabym odwołać się do tej rekamacji i zareklamować buty jako towar niezgodny z umową, jednak nie wiem jak sprecyzować dokładnie treść tej reklamacji aby została ona pozytywnie rozpatrzona. Dlatego proszę o pomoc, dodatkowo na pudełku z butów pisze słowo RUN, więc przeznaczenie jest jednoznaczne według mnie, buty służą do biegania, joggingu. Poniżej prezentuje teskt który zawarłam w pierwszej reklamacji obuwia:

" Rodzaj niezgodności: Przetarcie się materiału po wewnętrznej stronie butów na piętach, które powoduje obcieranie skóry i tworzenie się ran na piętach uniemożliwiając użytkowania obuwia zgodnie z jego przeznaczeniem tj.bieganie, oraz przetarcie się materiału po stronie wewnętrznej języków, gdzie powstały oste końce które również powodują obdzieranie skóry i tworzenie się ran, obuwie są nie zgodne z umową, data stwierdzenia niezgodności: 10.04.2015r, po stwierdzeniu wady obuwie nie były użytkowane gdyż nie jest to możliwe

Uzyskaj korzystną opinię rzeczoznawcy i złóż ponowną reklamację.

Model 629802048 jest to but typu "casual" i nie jest przeznaczony do biegania.
Nazwa "runner" nic tu nie zmienia, jest to tylko nazwa handlowa i nie ma nic wspólnego z przeznaczeniem ani właściwościami.
W sklepie "Trygon" są także buty "dragon" przecież skutkiem ich noszenia nie będzie zianie ogniem :)
Możesz próbować zdobyć korzystną opinię rzeczoznawcy, ale osoba, która ją wyda powinna stracić uprawnienia.

pytanie tylko czego oczekujesz ?

producent czy sprzedawca (w Twoim przypadku sklep Trygon) daje Ci rękojmię na towar, więc przez określony czas ponoszą odpowiedzialność za towar jeśli chodzi o jego niezgodność z umową, np wady fabryczne.

Przetarty zapiętek jest uszkodzeniem typowo mechanicznym, powstałym na skutek użytkowania i taka reklamacja będzie zawsze odrzucona, chyba że dowiedziesz że Nike użyło wadliwego materiału do tej jednej konkretnej pary co poskutkowało jego wczesnym przetarciem.

To, że masz 2 lata rękojmi nie oznacza że buty mają tyle wytrzymać, jedna osoba będzie nosić 2 lata a inna 2 tygodnie, "jak dbasz tak masz" :)

Od siebie mogę zalecić abyś spróbowała mediacji z PIH-u, wtedy kierują pismo do sklepu i ten oddaje buty do ponownej oceny rzeczoznawcy.

Powrót