Odrzucona reklamacja obuwia

• Autor wątku Autor wątku vader2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vader2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
W dniu wczorajszym otrzymałem negatywnie rozpatrzoną reklamację obuwia.
Poniżej odpowiedź na moje pismo, które uwzględniało szczegółowy opis wady (10 dni wcześniej zareklamowałem dokładnie taki sam model butów New Balance w oficjalnym sklepie i reklamacja została rozpatrzona pozytywnie z powodu wady obuwia- w opisanym przypadku dokładnie to samo uszkodzone miejsce, ten sam but).

"w prawej półparze- na odśrodkowej stronie przodostopia w linii zginania rozerwany okład przyszwy.
Opisane uszkodzone spowodowane jest nadmiernymi załamaniami cholewki w związku z brakiem prawidłowego wypełnienia stopą przodu buta.
W chwili reklamacji buty są praktycznie zużyte a uszkodzone mocno zadawnione. Buty wykazują cech intensywnie używanego bez należytej troski o konserwację. Reklamowane uszkodzenia zakwalifikować należy jako zmiany użytkowe wynikające z warunków używania.
Uszkodzenie stwierdzono jak zapisano w zgłoszeniu reklamacji po rocznym okresie używania. Kodeks cywilny w Art. 556.2 stanowi że "jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego". k.cytatu
Reklamowane uszkodzenie ujawniono po wskazanym wyżej czasie zatem domniemanie że sprzedawca wydał towar obciążony wadą nie zachodzi. Wykazanie stanu przeciwnego spoczywa na reklamującym. Reklamację należy oddalić"

Czy mam prawo odwołać się od reklamacji zmieniając okres stwierdzenia wady na wcześniejszy niż rok od początku użytkowania? Podkreślę, że moje stwierdzenie "wada została stwierdzona po rocznym okresie użytkowania" nie było w żaden sposób sprecyzowane.

Z góry dziękuję za pomoc

vader2 napisał:
moje stwierdzenie "wada została stwierdzona po rocznym okresie użytkowania" nie było w żaden sposób sprecyzowane.
Jaką datę ujawnienia wady podałeś w reklamacji?

Buty zakupiłem 15.09.2015. Datę ujawnienia wady ująłem "wada stwierdzona po rocznym okresie użytkowania".

Jeśli nie zgadzasz się z opinią sprzedawcy, musisz wykazać przyczynę powstania wady. Powinieneś skorzystać z usług rzeczoznawcy i jeśli jego opinia będzie dla Ciebie pozytywna, jeszcze raz złóż reklamację.

Powrót