Odrzucona reklamacja obuwia

• Autor wątku Autor wątku kbiam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kbiam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów.

Zdaję sobie sprawę, iż tematów podobnego typu było sporo. Z początku postanowiłem działać na własną rękę, sięgając po informacje i doświadczenia osób, które wyżej wspomniane tematy założyły.

Jednak teraz jestem w kropce bo nie wiem co dalej.

W zeszłym roku w jednej z sieci sklepów z obuwiem kupiłem buty Adidas nmd r1, którego przód był z materiału "siatkowanego". Po paru miesiącach użytkowania owa siatka mi się przetarła na wylot. Wiedziałem że na reklamacje nie ma szans, co zmusiło mnie na zakup nowych butów

Więc w tym samym sklepie zakupiłem buty Adidas EQT również z siatką na przodzie. Do zakupu obuwia tego samego typu pokierowała mnie wygoda. Nie było czuć że mam je na nogach.

Po niespełna 2 miesiącach na przodzie w okolicach dużego palca, prześwitywała mi skarpetka. Sprawdziłem to od wewnątrz ręką i poczułem iż materiał jest trochę przedarty "ale nie na wylot".

Wspomniane obuwie oddałem na reklamacje. Po 2 tygodniach otrzymałem odpowiedź odrzucającą moją reklamacje.

Treść e-mail'a od sprzedawcy:
Witam,
Reklamacja została oddalona.
Zapraszam po odbiór do salonu.
OPINIA

Reklamacja rozpatrzona zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks Cywilny (Dz.U. z 2017 r., poz. 459 t.j.)

W wyniku dokonania szczegółowych oględzin przedmiotowej pary obuwia stwierdzam, iż Pana reklamacja jest nieuzasadniona, ponieważ wyżej wymienione uszkodzenie jest uszkodzeniem mechanicznym. Stały nacisk przez stopę na materiałową cholewkę obuwia spowodował jego wypchanie i osłabienie struktury użytych materiałów a następnie doprowadził do powstałego rozdarcia. Powyższego uszkodzenia nie można uznać za wadę, za którą odpowiedzialność ponosi sprzedawca. W związku z powyższym Pana reklamacja zostaje odrzucona.

Sprzedawca oświadcza, iż na podstawie art. 32 ust. 1 pkt. 2 Ustawy z dnia 23 września 2016 r. o pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich ( Dz.U. 2016 r. poz. 1823 t.j.) odmawia wzięcia udziału w postępowaniu w sprawie pozasądowego rozwiązywania sporów konsumenckich.

Przeszukując internet, i zaciągając informacji z przypadków o podobnym charakterze napisałem pismo odwoławcze.

Treść pisma:
Szanowni Państwo,

odnosząc się do odpowiedzi na reklamację, której nie uwzględniono, uzasadniając tym, że wymienione uszkodzenie jest “uszkodzeniem mechanicznym” wnoszę odwołanie od Państwa decyzji. Obuwie zostało zakupione 29.04.2017r. a 24.06.2017r. (po niespełna 2 miesiącach zostało reklamowane.

zgodnie z art. 4 ust. 1 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, jeżeli wada ujawnia się przed upływem 6 miesięcy od dnia zakupu, istnieje domniemanie, że niezgodność miała miejsce już w chwili wydania towaru oraz że odpowiedzialność dowodowa leży po stronie sprzedawcy.

Odrzucenie reklamacji uważam za nieuzasadnione, gdyż przyczyna czyli wada fizyczna tkwiła w towarze już w chwili jego wydania, ujawniając się w postaci uszkodzenia mechanicznego między innymi rozdarcia materiałowej cholewki od wewnętrznej strony obuwia.

Wnioskuję o uznanie reklamacji za zasadną.
Odpowiadając na zarzut sformułowany pod pojęciem (z zakresu eksploatacji obiektów technicznych) "uszkodzenia mechanicznego" informuję, że powstanie uszkodzenia mechanicznego, czyli przejście do stanu niezdatności, podczas typowej eksploatacji, świadczy o niedostosowaniu obiektu eksploatowanego do naturalnie działających czynników zewnętrznych (mechanicznych tj. naprężeń i odkształceń). Odpowiedzialność za technologiczne konstruowanie i produkcję obiektu technicznego odpowiedniej jakości ponosi producent.

Uszkodzenie nastąpiło, gdyż inherentne wartości parametrów obiektu eksploatacji nie są w normie i przekraczają jego graniczne wartości wytrzymałości. Towar jest niezgodny z umową, gdyż nie ma właściwości, jakie powinny cechować towar tego rodzaju, więc nie nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany.

Wyżej wymieniony uszkodzenie poprzez rozdarcie materiałowej cholewki (siatki) obuwia nie jest pierwszym przypadkiem, którego doświadczyłem. Kilka miesięcy wcześniej byłem użytkownikiem butów tego samego producenta mianowicie Adidas NMD_R1, w którym w podobnym obszarze nastąpiło przetarcie a potem całkowicie rozdarcie wspomnianej cholweki (siatki). Jak wspomniałem wcześniej uważam, iż wartości eksploatacyjne nie są w normie i przekraczają graniczne wartości wytrzymałości materiału, z którego została wykonana uszkodzona część buta.

Jeśli w dalszym ciągu mają Państwo wątpliwości co do zasadności mojej reklamacji, proszę w odpowiedzi wyrazić zgodę na rozstrzygnięcie sprawy przez Stały Polubowny Sąd Konsumencki. Ze swojej strony proponuję polubowne załatwienie sprawy.

Zgodnie z Ustawą z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego (Dz. U nr 141, poz. 1176) Rozdział 1 Sprzedaż Konsumencka, domagam się od Państwa doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez wymianę na nowy a jeżeli jest to niemożliwe to odstępuję od umowy i domagam się zwrotu gotówki jak zawarłem w zgłoszeniu reklamacyjnym.

Dziś otrzymałem odpowiedź.

Treść e-mail'u:
Witam,
Pana zgłoszenie reklamacyjne zostało oddalone.
Przesyłam treść opinii i zapraszam po odbiór.

OPINIA

Reklamacja rozpatrzona zgodnie z ustawą z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks Cywilny (Dz.U. z 2017 r., poz. 459 t.j.)

Po rozpatrzeniu odwołania od zgłoszenia reklamacyjnego numer RS/62/s211/06/17 z dnia 2017-06-24 sprzedawca podtrzymuje swoje stanowisko odnośnie wyżej wskazanego zgłoszenia reklamacyjnego. Na podstawie ponownych szczegółowych oględzin przedmiotowego obuwia ponownie stwierdzono, iż Pana reklamacja jest nieuzasadniona, ponieważ wyżej wymienione uszkodzenie jest uszkodzeniem mechanicznym. Stały nacisk przez stopę na materiałową cholewkę obuwia spowodował jego wypchanie i osłabienie struktury użytych materiałów a następnie doprowadził do powstałego rozdarcia. Powyższego uszkodzenia nie można uznać za wadę, za którą odpowiedzialność ponosi sprzedawca.

W odniesieniu do Pana odwołania informuję, że zgodnie z art. 4 ust. 1 Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, na którą Pan się powołuje istnieje jedynie domniemanie, że produkt został wydany wadliwy. Nie jest to nakazem ani faktem. Udowodniłam w wystawionej opinii, iż uszkodzenie powstało z winy użytkownika co całkowicie eliminuje niezgodność towaru w momencie zawarcia umowy.

W związku z powyższym Pana reklamacja zostaje odrzucona.

Zastanawiam się co teraz zrobić, odpuścić.
Czy walczyć, mam chęć coś dalej robić z tego względu że za buty zapłaciłem 500zł.

Jednak nie wiem co dalej robić, lub co mogę zrobić.
Gdzieś wyczytałem, iż mogę zlecić ekspertyzę butów gdzieś w Krakowie i potem jakoś sądownie.

Z góry będę wdzięczny za nakierowanie lub pomoc w owym przypadku.

Pozdrawiam, życzę miłego wieczoru.

Ostatnia edycja:
Slabo szukales. Rzecznik praw konsumenta lub PIH (nie chodzi o muzyka;) ) pozostaje jedynie.

Powrót