odrzucona reklamacja sizeer

• Autor wątku Autor wątku picia12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

picia12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

pod koniec lutego zakupiłem obuwie w sklepie Sizeer Poznań marki Lacoste Bocana w kwocie 359 zł po około 2,5 miesiąca obuwie zaczęło mi się rozklejać. A więc udałem sie zareklamować owe buty do salonu w którym je zakupiłem. Rozklejenie pojawiło się w okolicach pięty w lewej i prawej półparze oraz rozklejenie na czubku prawej półpary. Reklamacja czyli wymiana na bon miała być rozparzona po około 3 dniach, a więc udałem się po 3 dniach po odbiór decyzji i usłyszałem od sprzedającego ze jest negatywna ponieważ buty są za czyste i czuć od nich detergent (proszek) czyli musiały być wyprane. Wszyscy pracownicy je wąchali i stwierdzili, że tak musiało być wiec reklamacja została odrzucona. Złożyłem odwołanie, a wcześniej nie otrzymałem pisemnej decyzji odrzucenia reklamacji tylko słowną. Nie jestem desperatem żeby tak drogie obuwie prać w pralce i żeby narażać się na utratę reklamacji.

Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie co mogę zrobić jeśli odwołanie od reklamacji zostanie odrzucone i czy pracownik sklepu nie będący Rzeczoznawcą może wydać tak decyzję nie opierając się o jakąkolwiek ekspertyzę fachowca :(

Z tego co piszesz to nie reklamowałaś towaru jako niezgodny z umową tylko na zasadzie jakiejś "gwarancji". Poczytaj Poradnik Konsumenta po czym reklamuj z ustawy żądając wymiany albo naprawy (decyzja należy WŁĄCZNIE do Ciebie i można żądać TYLKO jednego albo drugiego, nie obu naraz). Jak odrzucą to reklamuj ponownie z opinią rzeczoznawcy (muszą zwrócić koszt rzeczoznawcy w razie uznania reklamacji)

Niestety odwołanie od reklamacji odrzucone powód uszkodzenie mechaniczne obuwie wyprane w pralce. Śmiać mi się chce bo brak opinie biegłego rzeczoznawcy opinie wystawił pracownik przeszkolony. Zadzwoniłem do Inspekcji Handlowej i usłyszałem że taka opinie nic nie znaczy jest tylko po to żeby zamknąć usta klientowi.

To idź do Rzecznika Praw Konsumenta

Przy okazji NIE ma odwołań od reklamacji - są tylko ponowne reklamacje z tytułu niezgodności jak co :)

Proszę kolejne ceregiele robi sklep Sizeer, ja zostałam oszukana w tym samym sklepie tylko w Mikołowie. Podczas składania reklamacji sprzedawca wpisał mi w formularz reklamacyjny,że prałam buty w pralce, co nie jest prawdą, musiałabym na głowę upaść, żeby tak drogie buty prać w pralce. Lecz niestety nie przeczytałam reklamacji jaką stworzyła Pani ekspedientka na komputerze i podpisałam. Oczywiście mój błąd, teraz wybieram się do Rzecznika Praw Konsumenta, ale chyba kiepskie mam szanse, bo podpis to podpis. Pozdrawiam i ostrzegam przed sklepami Sizeer, zostałam oszukana i buty za 300 zł mogę do śmietnika wyrzucić.Pozdrawiam

picia12 napisał:
Niestety odwołanie od reklamacji odrzucone powód uszkodzenie mechaniczne obuwie wyprane w pralce. Śmiać mi się chce bo brak opinie biegłego rzeczoznawcy opinie wystawił pracownik przeszkolony. Zadzwoniłem do Inspekcji Handlowej i usłyszałem że taka opinie nic nie znaczy jest tylko po to żeby zamknąć usta klientowi.

taka opinia wiele znaczy ;) Jest to decyzja sprzedawcy i jego stanowisko w sprawie. Ty masz prawo się z nim nie zgadzać i dochodzić swoich praw korzystając z pomocy PIH'u, Rzecznika Praw Konsumentów i w sądzie.

Barbara02 napisał:
Proszę kolejne ceregiele robi sklep Sizeer, ja zostałam oszukana w tym samym sklepie tylko w Mikołowie. Podczas składania reklamacji sprzedawca wpisał mi w formularz reklamacyjny,że prałam buty w pralce, co nie jest prawdą, musiałabym na głowę upaść, żeby tak drogie buty prać w pralce. Lecz niestety nie przeczytałam reklamacji jaką stworzyła Pani ekspedientka na komputerze i podpisałam. Oczywiście mój błąd, teraz wybieram się do Rzecznika Praw Konsumenta, ale chyba kiepskie mam szanse, bo podpis to podpis. Pozdrawiam i ostrzegam przed sklepami Sizeer, zostałam oszukana i buty za 300 zł mogę do śmietnika wyrzucić.Pozdrawiam

No rzeczywiście lepiej czytać co się podpisuje ;)

Powrót